Hoppa till huvudinnehåll

Politiker vill göra Göteborg till ”Litteraturstad" – skär ner i förortsbibliotek

– Det skulle vara roligt om Göteborgs stad för en gång skull skulle bry sig mer om sina egna invånare än om att visa upp en snygg fasad för turister, säger Catherine Holt från Rädda Kortedala Bibliotek.

Catherine Holt från Rädda Kortedala bibliotek är kritisk mot prioriteringarna i staden. Till höger: Världslitteraturhuset.
Artur Szandrowski / Platzer Fastigheter

I Göteborgs kommunfullmäktige nåddes i dagarna politisk enighet om att staden ska skicka in en ansökan till Unesco för att bli en så kallad Litteraturstad (City of Literature). De styrande i staden är måna om att ansökan går igenom lagom till den stora turistnäringssatsningen kring Göteborgs 400-årsfirande om två år.

Förslaget kom från Vänsterpartiet och Miljöpartiet, som samtidigt är med och administrerar nedskärningarna på Kortedala Bibliotek, ett av stadens största och mest älskade förortsbibliotek. Bibliotekets verksamhet får ge vika för skrytprojektet Världslitteraturhuset i Gamlestaden. 

– Ansökningen till Unesco rimmar väldigt illa med de drastiska nedskärningarna i Bergsjöns och Kortedalas bibliotek, med minskade öppettider och minskad personal som följd, säger Catherine Holt från protestgruppen Rädda Kortedala bibliotek till Proletären.

Jenny Tedjeza
Nedskärningarna som drabbar Kortedala bibliotek har mötts av stora protester.

– Vänsterpartiets Daniel Bernmar säger att Göteborgs stad ”har ett gediget arbete bakom oss som ’Staden där vi läser för våra barn’”. Har han helt missat att de precis har lagt ner sagoläsningen för barn på Kortedala bibliotek? Det skulle vara roligt om Göteborgs stad för en gång skull skulle bry sig mer om sina egna invånare än om att visa upp en snygg fasad för turister.

Rädda Kortedala bibliotek planerar nu att höra av sig till Unesco med sin syn på stadens satsningar.