Hoppa till huvudinnehåll

Privat bluffklinik får stöd av lobbyister

En högprofilerad allians av överklasskvinnor tar krafttag för att rädda ätstörningskliniken Mandolean AB i Stockholm. Efter fusk med fakturor och kritiserad verksamhet hotas kliniken av böter i mångmiljonklassen och nedläggning.

Cecilia Bergh och Mandolean har fått stöd av förra finansregionrådet Irene Svenonius (M).
Mandolean/Frankie Foughantin

Mandolean AB, som driver en av Sveriges största privata kedjor för ätstörningsvård, hotas av ett mångmiljonvite och nedläggning i Region Stockholm. 

Regionen anser sig ha upptäckt fusk och oegentligheter och en ”vård” mot ätstörningar som styrs av appar, algoritmer och personal utan legitimation. Regionen säger sig ha tunga juridiska skäl att avsluta samarbetet. 

Nu mobiliserar starka lobbyistkrafter för att rädda klinikerna. I spetsen står en allians med Isabella ”Blondinbella” Löwengrip, prinsessan Sofia och Moderaternas tidigare finansregionråd Irene Svenonius.

Till sin hjälp har de lobbyistfirman Kreab med vilken bland andra Sophia Granswed Baat, moderat medlem i kommunfullmäktige i Stockholm, har täta kontakter. I Kreab finns också M-höjdaren Odd Eiken och Henrik Landerholm, tidigare riksdagsman och partistyrelseledamot för Moderaterna, barndomsvän till Ulf Kristersson och nu regeringens nationella säkerhetsrådgivare.

Enligt uppgifter har Kreab redan uppvaktat sjukvårdsminister Acko Ankarberg (KD) om Mandoklinikerna.

I augusti kunde Proletären berätta att det är den nya majoriteten i Region Stockholm som beslutat att avveckla samarbetet med Mandolean AB, som står bakom Mandoklinikerna; regionen kommer inte att förnya avtalet med bolaget. Det har fått bolagets vd Cecilia Bergh att förbereda en eventuell anmälan om grovt förtal mot politiker i Stockholm som fattat beslutet att bryta med klinikerna.

Bakom beslutet ligger, hävdar regionens majoritet, humbug i vården och ekonomiska oegentligheter.

Det var Irene Svenonius som 2018 skrev det senaste avtalet med Mandolean som för över en miljard kronor skulle sköta vården av stockholmare med ätstörningar. Regionen har utrett klinikernas arbete, och kunnat konstatera att 80 procent av de som sökt hjälp inte fått träffa legitimerad personal och att klinikerna tagit betalt varje gång en patient bara gjort en anteckning i Mandoappen.

För dubbel- och fuskfakturering kräver regionen efter sin utredning tillbaka 47 miljoner kronor av bolaget.

Den ”vård” kliniken givit har fått hård vetenskaplig kritik. Bland annat av Ata Ghaderi, ätstörningsforskare och professor vid Karolinska Institutet, som anser att de resultat bolaget håller fram, inte går att lita på.

– Skral evidens, sade Ata Ghaderi i SVT. Vi har hoppats på oberoende utvärderingar i många år. Det finns en holländsk studie som är oberoende, och den visar att [klinikens behandlingsmetoder] inte har någon vidare effekt. Och resten av de data som finns bygger på okontrollerade rapporter. De saknar vetenskapligt värde.

Mandoklinikerna planerar nu att anmäla Ghaderi till EU-instansen The European code of conduct for research integrity. En av EU-kommissionen uppbackad instans som ska vara en likriktare i forskningsfrågor. Mandobasen Cecilia Bergh vill att Ghaderi utreds för “oacceptabelt beteende”. 

Flera källor, bland annat tidningen Veckorevyn, avslöjar också hur Cecilia Bergh vänt sig till Irene Svenonius – som ryckt ut till hennes försvar och prisar Bergh för ett ”gediget arbete”.

I mejl till Socialstyrelsen skriver Cecilia Bergh att hon överväger att anmäla Region Stockholm till Förvaltningsrätten. Där har nyligen tillträtt en moderat nämndeman – som också är läkare på Mandoklinikerna.