Hoppa till huvudinnehåll

Privata jobbcoacher bluffar till sig hundratals miljoner

Systemet med privata så kallade jobbcoacher, har kostat skattebetalarna hundratals miljoner kronor i rena bluffutbetalningar.

Tolv etableringslotsar tog emot 496,4 miljoner kronor för att lotsa in sammanlagt 182 människor i jobb.
Genrebild

Den så kallade reformeringen av Arbetsförmedlingen kan ha kostat skattebetalarna uppemot 400 miljoner kronor under ett år. Pengarna har betalats ut till privata så kallade jobbcoacher, som ska göra det jobb Arbetsförmedlingen (AF) gjorde tidigare.

Bakom de felaktiga fakturorna från flera privata bolag ligger, uppger SVT:s Stockholmsnyheter, en enda person som satt i system att hjälpa bolagen att lura till sig statliga pengar.

AF:s internrevision har efter kontroll av ett urval av ärendena upptäckt felaktiga utbetalningar som motsvarar ett svinn på mellan 85 och 142 miljoner kronor per år. Men om man räknar in alla parametrar, till exempel skillnaden mellan hur mycket tid en arbetssökande anvisats att vara sysselsatt och hur mycket tid som faktiskt rapporterats, så kan summan uppgå till 400 miljoner kronor per år.

Det är inte första gången AF rapporterar om ett omfattande fusk i branschen, ett fusk som exploderat efter privatiseringarna under både höger- och socialdemokratiska regeringar. Redan för åtta år sedan kom de första rapporterna om hur regeringen Reinfeldts ”etableringslotsar” missbrukade systemet och tjänade pengar på att fuska.

I Gävle visade sig etableringscoachen Artan Diblahwe ha tagit emot 19,8 miljoner kronor i statliga pengar – han ordnade ett (1) jobb. Coachen Antoni Matacz ordnade två jobb. Kostnad: 17,6 miljoner per jobb. Masudul Hoque Aftabis Tolk & Lots AB ordnade ett jobb för 13,2 miljoner kronor.

Totalt, kunde Expressen berätta, fick tolv etableringslotsar ta emot 496,4 miljoner kronor – nästan en halv miljard för att lotsa in sammanlagt 182 människor i jobb.

Fusket inom etablerings- och coachningsbranschen har fortgått under åren. Nu har AF:s revisorer slagit ner på den bristfälliga kontroll som gör att pengaflödet kan fortsätta. Revisorerna godkänner inte de åtgärder AF-ledningen säger sig ha vidtagit: ”Sammantaget bedömer internrevisionen att verksamhetens förslag till åtgärder inte i tillräcklig omfattning kommer att adressera iakttagna risker”, skriver revisorerna i ett uttalande.