Hoppa till huvudinnehåll

Republikansk senator: Britterna planerar fejkad kemgasattack i Syrien

Den brittiska underrättelsetjänsten MI6 planerar att iscensätta en ”kemgasattack” och lägga skulden på Syriens regering. Det hävdar den amerikanske senatorn och krigsveteranen Richard Black i en intervju i libanesisk tv.

Rebellgrupper som Al Nusra (bilden) förbereder en fejkad kemgasattack – och får hjälp av brittiska MI6 – menar den republikanske senatorn Richard Black.

Den amerikanske Virginia-senatorn och krigsveteranen Richard Black har väckt uppståndelse i USA efter att han i en intervju med den libanesiska tv-kanalen Al Mayadeen hävdat att brittisk underrättelsetjänst förbereder en iscensatt kemgasattack i Syrien.

– För ungefär fyra veckor sedan, fick vi veta att brittisk underrättelsetjänst arbetar på en kemisk attack som ska skyllas på den syriska regeringen, säger han till tv-kanalen, citerat av brittiska The Independent.

Den syriska regeringen har precis inlett en offensiv i Idlib för att befria de sista delarna av Syrien som står under terrorgruppers kontroll. Inför offensiven har flera uppgifter cirkulerat om att terrorister förbereder någon typ av ”attack” som kan skyllas på regeringsstyrkorna, för att i sin tur förmå USA att attackera Syrien.

Richard Black har klargjort att han inte menar att MI6 själva skulle genomföra en attack, utan att MI6 hjälper rebellgrupper att genomföra en sådan attack eller iscensätta en fejkad attack för att få USA att intervenera militärt i Syrien.

Richard Black, som är senator i Virginia och representerar Republikanerna, har själv lång militär bakgrund, har tjänstgjort i bland annat Vietnam och som jurist på Pentagon. Han har tidigare kritiserat USA:s inblandning i Syrien och säger enligt The Independent att han ser den syriska regeringen som ett skydd mot terrorgrupper som Islamiska staten:

– Jag är bara en person som är bekymrad över möjligheterna till fred och som vill stoppa slakten som pågår i Mellanöstern.