Hoppa till huvudinnehåll

Sågar SVT:s Natobevakning: ”Saknats kritiska röster”

– Public services bevakning av Natofrågan har bara handlat om dragkampen mellan Erdogan och Sverige, istället för att berätta för det svenska folket vad ett medlemskap kan innebära och lyfta fram olika aspekter av det, menar journalisten Henrik Nyquist, som kritiserar SR och SVT i en debattartikel.

Journalisten Henrik Nyquist är mycket missnöjd med SVT:s Natobevakning.
Foto: K. Collin / Skärmdump: Journalisten

– Jag läste en kommentar som beskrev svensk public services bevakning av Natofrågan som ett haveri. Men haveri är något som påbörjats och kantrat. Jag tycker inte ens att deras bevakning av frågan har börjat. Man har hela tiden underlåtit att ställa de kritiska frågorna.

Det menar Henrik Nyquist, frilansjournalist och kommunikatör, som nyligen skrev en debattartikel på temat i facktidningen Journalisten. Han har följt Natobevakningen i SR och SVT sedan Sveriges medlemsansökan till militärpakten lämnades in i maj i fjol och berättar för Proletären att han är bekymrad över avsaknaden av kritiska perspektiv.

– Det har bara handlat om dragkampen mellan Erdogan och Sverige, istället för att berätta för det svenska folket vad ett medlemskap kan innebära och lyfta fram olika aspekter av det.

– Jag tittade till exempel på 30 minuter, som gästades av utrikesminister Tobias Billström. Då började de prata om Nato när det var fem minuter kvar av programmet. Och av dessa fem minuter ägnades nästan hälften åt att Billström skulle försvara varför vi inte redan är med i Nato. 

Henrik Nyquist fick svar på sin debattartikel från både SR och SVT. I en replik ursäktar sig Michael Kucera, programchef för nyheterna på SVT, med att bristen på kritiska perspektiv delvis har att göra med att det inte finns något Natomotstånd i riksdagen: ”Den partipolitiska diskussionen om Nato har varit modest, en bred riksdagsmajoritet är för ett medlemskap och inte ens de partier som är motståndare ville driva frågan”.

– Han har en poäng, men politiska motståndare till Natomedlemskap hade kunnat träda fram på ett tydligare sätt. Men saknar man företrädare för den skeptiska sidan i rikspolitiken så finns många andra röster att hitta. Se bara på remissvaren. Public service har en skyldighet att hitta sådana röster.