Hoppa till huvudinnehåll

Sanna Marin får jobb hos Tony Blair

Finlands förra statsminister Sanna Marin, som tog Finland in i Nato, har fått nytt jobb hos krigsförbrytaren Tony Blair.

Efter att ha fått in Finland i Nato tar Sanna Marin anställning hos Tony Blair.
Laura Kotila / Gobernment of Ukraine

Den tidigare statsministern och socialdemokratiska partiledaren Sanna Marin, som tog Finland in i Nato, har begärt och fått avsked från den finska riksdagen. Anledningen är att hon fått nytt jobb hos krigsförbrytaren Tony Blair.

Det var Sanna Marin som drev på de finska socialdemokraternas vändning i Natofrågan, som föregick den svenska S-regeringens omsvängning och ledde till att båda länderna lämnade in ansökan om att gå med i den USA-ledda krigsalliansen. 

Efter avslutat värv vill Marin nu vidare till en arbetsgivare som, tillsammans med USA:s dåvarande president George W Bush, är huvudansvarig för kriget i Irak, som startades efter en lögnkampanj om att det oljerika landet hade massförstörelsevapen.

– Väljarna har röstat på mig för en viss värdegrund och jag tror att jag kan tjäna de väljarna väl och kanske till och med bättre i det nya uppdraget, sa Marin på en presskonferens förra veckan om sitt nya jobb som strategisk rådgivare på Tony Blair Foundation.

– Jag vill fortsätta jobba för samma frågor som tidigare också i mitt nya uppdrag.

Sanna Marin fick också frågan om hur hon ser på att institutet får finansiering från bland annat Saudiarabien, rapporterar Yle.

– Finansieringen kommer från kunderna, alltså de regeringar och aktörer som köper konsultering. I praktiken skulle mitt arbete fokusera på rådgivning för statschefer, svarade Sanna Marin.

”Vårt uppdrag är att hjälpa politiska ledare runtom i världen att få till stånd förändring för sitt folk – och Sanna Marin vet exakt hur man gör det”, säger Tony Blair i ett pressmeddelande.