Hoppa till huvudinnehåll

Seglar för barnen i Gaza

Nästa år ska Ship to Gaza återigen försöka bryta Israels belägring av Gaza. ”För varje gång de stoppar oss kommer vi ett steg närmare att faktiskt bryta blockaden”, säger kaptenen Joel Opperdoes.

– Jag brukar säga att det lättaste sättet för Israel att bli av med oss är att släppa förbi oss. Då behövs inte vår organisation längre, säger Joel Opperdoes som är kapten på Ship to Gazas båt.
Marcus Jönsson

I helgen besökte Ship to Gaza och dess fartyg Handala Göteborg. Båten och dess besättning är ute på en mötesturné inför nästa års försök att bryta Israels belägring av Gaza.

 – Ja, den här gången kör vi en längre resa, för att få så mycket valuta för pengarna vi samlat in som möjligt. Först åker vi runt på en kampanj i år, och så vidare för att bryta blockaden nästa år, berättar Joel Opperdoes som är kapten på båten. 

Och vad händer då?

– I den bästa av världar kommer vi fram till Gaza och blockaden faller. Men det troliga är väl att Israel återigen visar sin makt och våldsapparat och stoppar oss på internationellt vatten. Tar våra tillhörigheter, fängslar och deporterar oss. 

– Men för varje gång de gör det kommer vi ett steg närmare att faktiskt bryta blockaden. Och för varje gång får fler upp ögonen för situationen i Gaza. 

Israel drog tillbaka sina ockupationsstyrkor från Gaza 2005. Istället gjordes området till världens största utomhusfängelse genom blockaden, som blev permanent 2007.

Det första större försöket att bryta belägringen skedde 2010. Då dödade den israeliska militären tio av aktivisterna som var med på resan.

– Den första innan en israelisk soldat ens satt sin fot på båten, han blev skjuten av en krypskytt från en helikopter. Sedan dess har det också varit våldsamt, men Israel har undvikit fler dödsfall, säger Joel Opperdoes. 

Det blir den sjunde gången som fartyg från Freedom Flotilla Coalition, som Ship to Gaza är en del av, seglar mot Gaza. Därutöver försökte organisationen bryta blockaden inifrån, när man istället byggde en båt i Gaza 2014.

– Det har varit många försök nu och vi har inte kommit förbi ännu. Men så länge blockaden finns kvar kommer det finnas människor som arbetar mot den och försöka bryta den.

– Jag brukar säga att det lättaste sättet för Israel att bli av med oss är att släppa förbi oss. Då behövs inte vår organisation längre och Gaza kan börja handla med omvärlden via sjövägen.

Den här gången är fokuset för kampanjen barnen i Gaza.

– Är du under 18 år i Gaza känner du inte till något annat än blockaden. Däremot vet du en del om israeliska stridsflygplan, som regelbundet bombar Gaza.

Israel bildades 1948, i spåren av en etnisk rensning av palestinier som fortfarande pågår, och 1967 ockuperade Israel Västbanken och Gaza. För Joel Opperdoes är det självklart att engagera sig mot en situation som bara blivit värre och värre för palestinierna de senaste decennierna.

– Jag tycker det är ganska enkelt. Är palestinier människor? Då ska de också åtnjuta samma mänskliga rättigheter som vi andra gör. Och så länge de inte gör det måste man kämpa mot Israels ockupation och belägringen av Gaza.