Hoppa till huvudinnehåll

Ship to Gaza seglar igen!

– Min dröm är att se ett fritt Gaza, där de palestinska barnen har rätt till sin framtid, säger Jeannette Escanilla, ordförande för Ship to Gaza, som i vår ger sig ut på en ny seglats i förhoppning om att bryta den israeliska blockaden.

Jeannette Escanilla ombord på Handala.
Ship to Gaza

 Ship to Gaza Sverige ger sig ut på en ny seglats i vår. Denna gång seglar de för Gazas barn. Förhoppningen är som vanligt att bryta Israels illegala blockad och bilda opinion för Palestinas sak.

– Vi kan inte acceptera Israels blodiga våld mot palestinierna i Gaza. I Gaza ser de värdet av den uppmärksamhet som våra blockadbrytarresor skapar. Vi reser för att vi ser dem, för att de inte är glömda. För att det blodiga folkmordet måste få ett slut, säger Jeannette Escanilla, ordförande för Ship to Gaza, till Proletären.

Ship to Gazas båt Handala lämnar Oslo den 2 maj och besöker några av Sveriges västkusthamnar mellan 3-10 maj. Turnén går via Lysekil, Göteborg, Halmstad, Helsingborg och slutligen Malmö (lagom till Eurovision), för att därefter resa vidare mot Köpenhamn och södra Europa, och sista sträckan mot Gaza.

Den svenska regeringen är en skam

– Jag kommer att vara med under seglatsen i Sverige och är det möjligt även sista sträckan. Min dröm är att se ett fritt Gaza, där de palestinska barnen har rätt till sin framtid, säger Jeannette Escanilla. 

Hur ser du på Palestinasolidariteten i Sverige?

–  Palestina är i blickfånget för hela världen. En världsomfattande solidaritet med det utsatta palestinska folket växer. I Sverige är vi många som är en del av denna rörelse. En känsla som faktisk inte funnits på det sättet på många år. Det finns hopp. Det som händer i Sverige och i världen idag förenar många av världens folk. Men vi måste mobilisera ännu fler krafter och pressa Israel, USA och den svenska regeringen allt mer. Då kan vi inom en inte alltför avlägsen framtid se ett fritt Palestina.

Proletären

Och hur tycker du att vår regering hanterar frågan i nuläget då?

– De visar tydligt sitt stöd till den rasistiska koloniala ordningen och avhumaniseringen av palestinier vilket pågått alldeles för länge,  Den svenska regeringen är en skam. Det uppenbara att man gör skillnad på Ukrainas folk och palestinier blir allt mer synlig. Den svenska regeringen och de politiska partierna är inte heller oskyldiga, särskilt nu när de stoppar biståndet UNRWA som är en av de få livlinor för det palestinska folket. Detta gör dem medskyldiga till folkmordet!