Hoppa till huvudinnehåll

Snart kan USA ha militärbaser i Sverige

Det så kallade DCA-avtalet mellan USA och Sverige, som ger USA rätt till svenska militärbaser, kan träda i kraft redan nästa år, enligt försvarsministern.

Försvarsminister Pål Jonson (M) är positiv till att USA får militär tillgång till svensk infrastruktur. Gotland, Göteborg, Luleå och Östersund har nämnts i förhandsdiskussionerna.
Foto: Sveriges Riksdag / Grafik: Proletären

En olycka kommer sällan ensam. Samtidigt som Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg besökte Stockholm och Ulf Kristersson förra veckan, inför att det turkiska parlamentet ska rösta om Sveriges Natoanslutning, kom nyheten att Sverige och USA är väldigt nära att ha förhandlat färdigt ett bilateralt avtal som ger USA:s militär tillgång till svensk infrastruktur.

Det så kallade DCA-avtalet (Defense Cooperation Agreement) innebär att USA kan använda svenska militärbaser för att förhandslagra materiel och stationera personal. 

De amerikanska militärerna kommer inte att lyda under svensk lag, utan under USA:s jurisdiktion. Vilket innebär att om en amerikansk soldat gör sig skyldig till exempelvis misshandel eller våldtäkt i Sverige kommer han inte kunna ställas till svars i svensk domstol.

Försvarsminister Pål Jonson (M) säger till TT att avtalet kan träda i kraft redan nästa höst. Vilka baser det rör sig om vill han inte svara på, men enligt DN har Gotland, Göteborg, Luleå och Östersund nämnts i förhandsdiskussionerna. 

Norge har redan ett avtal med USA som ger dem rätt till en örlogsbas och tre flygbaser i Norge, där den norska allmänheten inte vet som lagras eller vad planen som landar och lyfter är bestyckade med.

Då har Norge åtminstone inskrivet i avtalet att det inte ska få finnas kärnvapen på baserna. Något Sverige inte behöver, enligt förra försvarsministern Peter Hultqvist (S), som var den som hade de första kontakterna om avtalet med sin amerikanska motpart.

– Det viktiga är att inriktningen är tydliggjord, vilket den blir i samband med Natomedlemskapet. Det är en del av vår överenskommelse med regeringen, säger Peter Hultqvist till DN.

Hultqvist, som gärna vill framhålla att även den förra socialdemokratiska regeringen ville ha avtalet, påpekar också att avtalet är oberoende av Natoprocessen.

– Vi behöver det här avtalet oavsett om vi är med i Nato eller inte. Det här skapar ju en djupare relation till USA. Det är väldigt viktigt att den säkerhetspolitiska signalen går ut att Sverige har ett sånt här avtal.

Socialdemokraten som påstår sig ha svängt om svenskt Natomedlemskap exakt klockan 8.15 den 11 april förra året är uteslutande positiv till att USA får tillgång till svenska baser.

– Själva poängen med det här avtalet är att USA ska kunna använda sig av svensk infrastruktur, säger Peter Hultqvist till DN.

När avtalet är klart kommer samma riksdag som i mars godkände Sveriges Natomedlemskap att klubba igenom också denna spik i den svenska alliansfrihetens kista.