Hoppa till huvudinnehåll

Solidaritetsskyltade för Gaza – fick fönstren vandaliserade

Björkåfrihets secondhandaffär i Göteborg hade sorgeskyltat för Gaza i sina butiksfönster. De blev vandaliserade efter bara några timmar.

Björkåfrihet

Igår torsdag hade Björkåfrihet på Linnégatan i Göteborg solidaritetsskyltat för Gaza i butiksfönstren. Ett sorgetema i svart, för alla liv som släckts i Israels terrorbombningar.

Några ynka timmar tog det – sedan var fönstren vandaliserade. Under kvällen sprejade någon över dem.

– Det är jättehemskt, men inte heller förvånande. Någonstans tänker vi att det hänger ihop med tanken att palestinska liv inte är värda att sörja, säger Kristin Ivarsson, föreningschef på Björkåfrihet.

Proletären träffar henne i butiken. Personalen har redan tvättat bort det mesta från fönstren. Och nya klistermärken har beställts från tryckeriet. De låter sig inte kuvas. 

Artur Szandrowski
Kristin Ivarsson vid de nu rengjorda butiksfönstren.

Björkåfrihet, tidigare Emmaus Björkå, är en ideell förening som arbetar mycket med internationell solidaritet. Inte minst för Palestina.

– Och vi brukar alltid få jättemycket pepp och kärlek när vi gör våra uttalanden. Inte minst från palestinier. Det är överväldigande – och har nog en del att göra med att det är så få aktörer som tar ställning.