Hoppa till huvudinnehåll

Strejk gav seger i West Virginia

Efter att ha strejkat och hållit skolorna stängda i nio dagar fick lärarna i delstaten West Virginia igenom sina krav. Ännu viktigare är att strejken blivit ett exempel för andra arbetande i USA att ta efter.


Det var den 22 februari som 20.000 lärare i West Virginia i östra USA gick ut i strejk. Det som utlöste konflikten var ett skambud i löneförhandlingarna. Lärarna i West Virginia tillhör de lägst avlönade lärarna i landet och delstaten är en av USA:s fattigaste.

Den andra frågan bakom strejken var att delstatsstyret ville höja premierna för sjukförsäkringarna, vilket skulle äta upp den redan minimala löneökningen.

Istället för att utlysa en tillfällig aktion valde lärarna att lägga ner arbetet och stänga skolorna utan tidsbegränsning. Samtidigt inleddes ett intensivt arbete för att vinna folkligt stöd för lärarnas krav.

Varje dag genomförde de strejkande demonstrationer och aktioner för att tala med folk, och delstatsparlamentet Charleston ockuperades och blev en samlingspunkt under strejken.

Emily Comer, fackligt aktiv lärare i Carleston, berättar för vänstertidningen Jacobin, att strejken skapade samhörighet och engagerade människor i hela samhället.

Efter nio dagar av stängda skolor röstade det av Republikanska partiet dominerade delstatsparlamentet för att ge lärarna och övrig skolpersonal liksom delstatspolisen en femprocentig löneökning. Förslaget om att höja premierna i sjukförsäkringen har också dragits tillbaka.