Hoppa till huvudinnehåll

Svenska freds kritiserar krigsmaterialexporten till Israel

För andra året i rad ökar Sveriges krigsmaterielexport till Israel. Linda Åkerström, expert på vapenexport på Svenska Freds, kritiserar utvecklingen. – Dra tillbaka alla tillstånd så att vi kan säkerställa att inget krigsmateriel från Sverige hamnar i Israel.

Svenska Freds menar att Sverige måste dra in samtliga exporttillstånd till Israel på grund av det som just nu sker i Gaza.
Pernilla Sjöholm

Den svenska krigsmaterielexporten till Israel ökade under 2023, vilket är en uppgång för andra året i rad. Linda Åkerström, expert på vapenexport på Svenska Freds, menar att utveckling går i helt fel riktning med tanke på Israels krig mot Gaza och att landet utreds för folkmord av Internationella domstolen i Haag (ICJ).

– Det vi skulle vilja se är att Sverige helt avbryter och öppet deklarerar att man slutar sälja krigsmateriel till Israel på grund av attackerna som sker mot Gaza. Det skulle sända tydliga politiska signaler, inte bara i Sverige utan också mot omvärlden.

Inspektionen för strategiska produkter (ISP) menar att inget svenskt exporttillstånd har godkänts för israeliska företag efter den 10 oktober 2023. Det är dock ingen garanti för att exporten till Israel inte pågår, menar Linda Åkerström.

– Bara för att ett nytt tillstånd inte beviljats efter den 10 oktober så betyder det inte att vi inte skickar krigsmateriel till Israel just nu. Vad man istället borde göra är att dra tillbaka alla tillstånd så att man kan säkerställa att inget krigsmateriel från Sverige hamnar i Israel.

Miki Anagrius
Linda Åkerström är expert på vapenexport på Svenska Freds.

Linda Åkerström påpekar också Sveriges hållning i frågan om krigsmaterielexport: att ISP som regel alltid tillåter följdleveranser, och inte dra tillbaka godkända tillstånd, eftersom ISP inte vill få vapenindustrin att framstå i dålig dager.

– Har ett tillstånd väl godkänts så vill man fortsatta exportera för att få den svenska vapenindustrin att framstå som en trovärdig leverantör, säger Linda Åkerström till Proletären.

– Vi kritiserar beslutet att inte avbryta upphandlingarna med israeliska företag. Och anledningen till att de fortfarande är aktiva är på grund av hänvisningar till vapenindustrins behov och Israels vilja. Det är i alla falla svaret som vi har fått.

Den svenska krigsmaterielexporten ökar också till andra länder. Under 2023 ökade exporten med 18 procent jämfört med föregående år och landade på totalt 18 miljarder kronor.

Linda Åkerström menar samtidigt att man måste analysera krigsmaterielexporten över en längre tidsperiod för att få fram en rättvis bild.

– Om man ser på siffror från början av 2000-talet så har den svenska exporten mer än femdubblats. Det för med sig oerhört negativa konsekvenser för demokratin och mänskliga rättigheter världen över, säger Linda Åkerström.

Ser man till hela Försvarets materielverks (FMV) kundorderstock så har denna gått upp med hela 70 miljarder kronor mellan 2021 och 2023, enligt myndighetens årsredovisning från 2023. Under samma period har FMV:s bemyndigandebudget också ökat från 65 miljarder till 153 miljarder kronor.

På grund av denna utveckling har FMV anställt 1133 nya tjänstemän, vars uppgift det blir att förbereda, administrera och upphandla krigsmateriel från vapenindustrin till Sverige, men också till andra länder.

Linda Åkerström menar att privata företagsintressen får gå före fred och mänskliga rättigheter.

– Sverige har gjort en analys som går ut på att vi ska ha en vapenindustri i landet. Även om det innebär att vi exporterar till krig och diktaturer, säger hon och fortsätter:

– Man argumenterar för att detta kommer göra Sverige säkrare. Men det är samtidigt en farlig utveckling eftersom vapenindustrin drivs av ett vinstintresse. Och denna vinst blir i slutändan också ett intresse för den svenska staten.

Särskilt anmärkningsvärt är att ISP valt att sekretessbelägga ett mottagarland av den svenska vapenexporten under 2023. Det rör en affär med vapen och materiel för 11,7 miljarder till ett ”samarbetsland i väst”.

– Det handlar om att mottagarlandet begärt att få vara anonymt. Något som gör mig orolig eftersom benägenheten att sekretessbelägga länder kan riskera att öka.

– Redan nu är det svårt att granska vilka länder som Sverige skickar krigsmaterial till. Och risken är att transparensen sjunker ytterligare. Den här utvecklingen går i helt fel riktning, avslutar Linda Åkerström.