Hoppa till huvudinnehåll
Av

Kulturkrönika: Trump överträffar sig själv

Den senaste tidens händelser visar att Trump är ännu galnare än jag trott.


Den senaste tidens händelser visar att Trump är ännu galnare än jag trott. Ett mindre känt exempel på vad detta har lett till, tas upp i Vetenskapsradion På djupet, på sr.se

Här ges en häpnadsväckande skildring av hur USA:s miljömyndighet EPA fullständigt slagits i spillror under Trumps tid vid makten. Som ny chef för EPA tillsatte han Scott Pruitt, känd kollobbyist och klimatförnekare. Detta blev starten för något som närmast kan liknas vid en absurd komedi med Borat i huvudrollen.

Den nye chefen barrikaderade sig bokstavligen på sitt rum och hyrde in en vaktstyrka så att ingen av de anställda skulle kunna ta sig in. De enda som hade tillträde var representanter från den miljöförstörande fossilindustrin i USA. Tillsammans rev de upp så många miljöregleringar de bara kunde.

EPA förhindrades dessutom att publicera viktiga forskningsresultat och tvingades även ta bort stora delar av sin information på hemsidan. Det gick så långt att myndigheten till och med förbjöds att använda termer som växthusgaser och global uppvärmning.

Det var till och med tveksamt om ordet vetenskap skulle få användas. För Trump vet alltid bäst, eftersom han har tillgång till alternativa fakta och därmed är all forskning onödig. Detta ledde till att 900 forskare lämnade myndigheten.

Efter att programmet sänts har Trump fortsatt på den inslagna linjen, och forcerat fram bestämmelser som missgynnar ny ren teknik men lämnar fältet fritt för miljömarodörer som bland annat tillåts borra efter olja i Alaskas naturreservat.

Visst är det sant att det största skadedjuret på jorden är människan. Och den som går i frontlinjen är uppenbarligen Trump.

Om demokraternas försök att omedelbart avsätta Trump skulle misslyckas, föreslår jag att de kontaktar Anticimex.