Hoppa till huvudinnehåll

Tusentals i osäker sits när besked om omställningsstöd dröjer

Bättre möjligheter för arbetare att omskola sig var ett av LO:s krav för att gå med på försämringar i Lagen om anställningsskydd, Las. Men det så kallade omställningsstudiestödet har lämnat tusentals sökanden i osäker sits.

Sedan det nya stödet börjat gälla har CSN blivit överöst med ansökningar – som de inte hinner behandla.
Genrebild/Skärmdump Montage: Proletären

Flera tusen personer som ansökt om ersättning för omskolning  genom det så kallade omställningsstudiestödet har inte fått svar ännu. I vissa fall släpar CSN efter med uppemot ett halvår vilket gjort att de om inte fått svar tvingas leva på antingen besparingar eller avbryta sina studier.

Omställningsstudiestödet var en del av överenskommelsen som slöts mellan LO och Svenskt Näringsliv och som parterna själva kallade ”det nya Las-avtalet”. Fackföreningsrörelsen menade att man kunde ge upp upp en del av anställningstryggheten i utbyte mot bättre möjligheter till vidareutbildning.

Syftet med studiestödet var att ge arbetstagare just detta. Den som ville plugga vidare, eller skola om sig, till ett yrke som ”stärker ställningen på arbetsmarknaden” kunde göra detta och ändå få ut 80 procent av sin nuvarande lön genom bidrag och lån.

Sedan det nya stödet börjat gälla har CSN blivit överöst med ansökningar. Enligt myndighetens egen grundprognos skulle strax under 9.000 ansökningar komma in per termin. Men under våren 2023 hade 22.000 ansökningar kommit in till CSN. Under hösten förra året var siffran 23.500.

Av dessa totalt 45.500 personer är det fortfarande 17.000 som väntar på svar från CSN. Strax under hälften av dem ansökte om stödet redan inför vårterminen.

Regeringen godkände en budget för omställningsstudiestödet på 1,36 miljarder för i år, som sedan ska skalas upp till 6 miljarder år 2026. Men eftersom flera tusen ansökningar på CSN inte ens är behandlade riskerar detta att leda till att en stor del av årets budget brinner inne.

Enligt såväl CSN som Svenskt Näringsliv är det cirka hälften av hela budgeten för reformen (700 miljoner) som inte kommer kunna betalas ut till de sökande. Detta beror enligt CSN på brist på handläggare. Något som fick myndigheten att äska ytterligare 50 miljoner kronor från regeringen för att kunna nyanställa 90 handläggare. En ansökan som nekades av den borgerliga regeringen.

Proletären har frågat LO om man kan säga att uppgörelsen med Svenskt Näringsliv var ett misslyckande med tanke på det som hänt. LO:s pressekreterare har meddelat att de avstår från att kommentera frågan.