Hoppa till huvudinnehåll

Tusentals manifesterade för folkhögskolorna

I tisdags arrangerade fackförbundet Sveriges lärare - folkhögskola manifestationer mot de minskade anslagen för folkhögskolor.

Stora demonstrationer hölls i bland annat Stockholm, Göteborg (bilden) och Malmö.
Sanna Kilner

Över 60.000 personer utbildar sig på någon av Sveriges 156 folkhögskolor varje år. En verksamhet som under flera år har sett sina anslag minska. Under förra tisdagen, den 19 september, hade facket Sveriges Lärares riksförening för folkhögskollärare utlyst som en protestdag över hela landet för att protestera mot utvecklingen.

I Stockholm demonstrerade tusentals under tisdagen. I Göteborg samlades cirka 500 elever och lärare till en manifestation på Gustav Adolfs Torg.

– Folkhögskolan har gett mig en gemenskap, en möjlighet att utbilda mig och en chans att lära mig om samhället, säger Maryem Ghaiti som är elev på Arbetarrörelsens folkhögskola i Göteborg.

Povel Johansson
Maryem Ghaiti

En annan elev som deltar i manifestationen är Martin Markgren som går allmän linje på S:t Elisabeths folkhögskola.

– Jag har ingen utbildning sedan tidigare och folkhögskolan har gett mig en fantastisk andra chans att utbilda mig.

Povel Johansson
Martin Markgren

Sara Levelius är lärare på Nordiska folkhögskolan, huvudarrangören bakom manifestationen på Gustav Adolfs Torg, hon vill framhålla att folkhögskolan är en unik utbildningsform som är viktig för väldigt många.

Povel Johansson
Sara Levelius

– Vi vill visa upp folkhögskolan, en utbildningsform som kanske inte alla känner till. Vi samlar människor från olika håll i samhället. Det är också en utbildningsform som ger resultat, eleverna går vidare till jobb eller högre studier.

Skärmdump: Sveriges Lärare / Facebook
Stora demonstrationer hölls även på Sergels torg i Stockholm (bilden) och i Malmö.

Det är inte bara folkhögskolorna som känner den ekonomiska pressen. Regeringen har nyligen aviserat att man tänker minska anslagen till studieförbunden med 250 miljoner kronor.