Hoppa till huvudinnehåll

Tusentals palestiner i israeliska fängelser

Bara sedan den 7 oktober har Israel gripit fler än 3.290 personer på Västbanken och i östra Jerusalem, och spärrat in tusentals Gazabor i fångläger i Israel. Mellan den 24 och 30 november släppte Israel 240 fängslade – de flesta barn och kvinnor - men tog också 160 nya fångar.

En palestinsk demonstrant grips av israelisk militär på Västbanken.
Palestine Solidarity Project

Under den sju dagar långa vapenvilan mellan Palestina och Israel fick fångar från båda lägren återförenas med sina familjer. Hamas släppte ett hundratal av sina gisslan och 240 palestinier som suttit fängslade i Israel kunde återförenas med sina familjer.

Men under vapenvilan fortsatte Israel samtidigt att ta nya fångar, och sedan den 7 oktober har ockupationsmakten godtyckligt gripit tusentals palestinier. 

Enligt en FN-rapport från förra året uppskattas en miljon palestinier ha tillfångatagits av Israel sedan 1967. Sedan dess har det ständigt suttit tusentals palestinier i israeliska fängelser. En stor andel på icke-tidsbestämda straff utan rättegång, i så kallat administrativt förvar.

Några av dem släpptes efter uppgörelsen mellan Hamas och Israel. 

New York Times har gått igenom listan över de palestinska fångarna som släpptes under vapenvilan. Av de 169 pojkarna som släpptes var 104 under 18 år, en var 19 år och resten hade nyligen fyllt 18 år. 71 av de frisläppta var kvinnor, varav tre under 18 år och den äldsta 64 år gammal.

Tre fjärdedelar av de frisläppta var aldrig dömda för något brott. De allra flesta var hemmahörande på Västbanken, en var från Gaza och några var palestinier med israeliska medborgarskap.

De frisläppta och deras anhöriga var tvungna att dölja sin glädje när de träffades.

– Mina instruktioner är klara: Det får inte förekomma några glädjeuttryck, var den israeliska säkerhetsministern Itamar Ben-Gvirs order till polismyndigheten i samband med fångutbytet.

Enligt honom var glädjeuttryck liktydigt med att stödja terrorism.

– Firande skulle vara att ge tillbaka till det mänskliga avskummet, menade Ben-Gvir som är ledare för extremhögerpartiet Otzma Yehudit (Judisk makt). 

Många av de frisläppta satt i administrativt förvar, där fortfarande runt 2.000 palestinier beräknas finnas kvar. I det administrativa förvaret kan en fånges straff förlängas med sex månader i taget på obegränsad tid.

Straffet bestäms av den israeliska militären som baserar sin dom på ”hemliga bevis”, som varken den anhållne eller dess försvarsadvokat får tillgång till. Resterande fångar sitter på vanliga fängelsestraff. 

Proletären
De senaste åren har antalet palestinier som hålls i så kallat administrativt förvar stadigt ökat.

Totalt beräknas runt 10.000 palestinier vara tillfångatagna i Israel. Därutöver greps flera tusen Gazabor som arbetat inne i Israel, efter att Israel dragit in samtliga arbetstillstånd strax efter Hamas attack på Israel den 7 oktober.

De palestinska arbetarna hölls på militärbaser i flera veckor innan de släpptes. Israel delgav ingen information om de anhållna, varken till människorättsorganisationer eller anhöriga. 

En fånge som intervjuats av den israeliska människorättsorganisationen HaMoked säger att han hölls i en bur utan tak under den varma solen i tre dagar, utan vatten, mat eller tillgång till toalett.

Därefter fördes han till ett annat läger, där han och hundratals andra palestinier som blivit av med sitt arbetstillstånd delade på 300 kvadratmeter och en bajamaja. När han bad om att få kontakta Röda korset blev han misshandlad av vakterna.

De palestinska fångarna som släpptes under fångutbytet vittnar om hur förhållandena försämrades efter attacken den 7 oktober. De blev slagna, nekades vård och medicin och antalet fångar per cell flerdubblades. 

– Vi såg vad som hände på tv och inom 30 minuter stängde de av den. Sedan stormade de våra celler, för att slå oss och förnedra oss, berättar 19-åriga Omar al-Atshan, som omfattades av fångutbytet, för spanska El Pais som intervjuat flera av de frisläppta palestinierna. 

Israel utövar sedan den 7 oktober en så kallad nollpolicy mot stöd för terrorism på sociala medier, vilket lett till många godtyckliga gripanden och trakasserier – även mot palestinier med israeliskt medborgarskap.

Ett uppmärksammat fall är sångaren Dalal, som greps efter att ha postat en bild på en Palestinaflagga tillsammans med texten ”ingen seger utan gud”.

Det beräknas att Israel gjort över 3.290 gripanden på Västbanken och i östra Jerusalem sedan den 7 oktober, skriver al-Jazeera. Enligt Human Right Watch gjordes minst 160 gripanden bara under vapenvilan – många helt godtyckligt utan några bevis på att brott begåtts.