Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Tysk läcka visar på västs desperation

Buggade tyska officerare vill skicka långdistansrobotar till Ukraina, trots förbundskansler Scholz motstånd. I det inspelade samtalet säger Tysklands flygvapenchef att Storbritannien redan har soldater på marken i Ukraina. När kriget går dåligt för Ukraina och Nato verkar en del desperata europeiska ledare vilja eskalera till varje pris.

Tysklands försvarsminister Boris Pistorius tillsammans med Natos ständige representant i Tyskland Géza Andreas von Geyr.
Nato

Förra veckan publicerade Margarita Simonyan, redaktör för ryska RT, en 38 minuter lång konfidentiell konversation mellan chefen för det tyska flygvapnet och tre andra höga officerare i den tyska försvarsmakten Bundeswehr. 

De fyra militärerna diskuterar ingående möjligheten att skicka långdistansroboten Taurus till Ukraina och vad vapnet kan användas till, inklusive en attack på Kertjbron mellan det ryska fastlandet och Krim. Samtidigt säger de att Taurus inte heller kommer att tippa kriget till Ukrainas fördel.

Det läckta samtalet, vars äkthet bekräftats av det tyska försvarsministeriet, har blivit en skandal både i och utanför Tyskland. I västländerna inte främst på grund av det minst sagt uppseendeväckande innehållet, utan för att ryssarna, eller någon som varit dem behjälplig, kunnat lyssna på och spela in militärerna.

Men innehållet är politiskt högkänsligt, då förbundskansler Olaf Scholz flera gånger uteslutit att skicka Taurus till Ukraina. Senast i måndags, då han specifikt fick förhålla sig till samtalet och möjligheten att spränga Krimbron i luften. Enligt uppgifter i samtalet skulle det krävas 10-20 stycken av missilerna som Tyskland har sammanlagt 600 av.

Anledningen till Scholz motstånd är dels att robotarna har en räckvidd på 500 kilometer, vilket gör att de skulle kunna nå ända till Moskva från Ukraina. Men framför allt har Scholz påpekat att det skulle krävas tysk militär på plats i Ukraina för att avfyra dem, och att det skulle innebära direkt tyskt deltagande i kriget mot Ryssland.

Det är också vad Rysslands före detta president, den frispråkige Dimitrij Medvedev, varnade för på sin Telegramkanal i söndags, att Tyskland förbereder sig för krig mot Ryssland. Medvedev konstaterade också att det inte skulle vara första gången i historien som höga militärer kan få den politiska ledningen att gå i krig även när några av politikerna själva inte vill det.

Det finns heller ingen enighet i frågan i den tyska så kallade trafikljuskoalitionen, där socialdemokratiska SPD:s regeringspartners De Gröna och liberala FDP i stort är för att skicka Taurus till Ukraina. Utrikesminister Annalena Baerbock från De Gröna upprepade i måndags att hon i princip är för att Ukraina ska få vilka vapen som helst som de behöver, och kristdemokratiska CDU som är i opposition kräver redan att de ska skickas.

Storbritannien och Frankrike har redan skickat långdistansrobotar till Ukraina, och i samtalet mellan de tyska officerarna pratas öppet om att britterna har folk på marken som hjälper ukrainarna att välja ut ryska mål. Orden kommer från flygvapenchefen Ingo Gerhartz, som i samtalet inte har någon förståelse för förbundskansler Scholz tvekan att skicka robotarna till Ukraina.

Gerhartz bekräftar därmed vad Scholz själv insinuerade förra veckan, att britterna har personal på marken i Ukraina, något som ledde till diplomatiskt gnissel mellan de allierade. Storbritannien har nu fokuserat på att uppmana Tyskland till att också skicka långdistansvapen, istället för att kritisera tyskarna för det bristande säkerhetstänket runt den läckta konversationen.

Enligt tidningen Der Spiegel hölls videokonferensen på den amerikanska plattformen Webex istället för på ett eget säkert nätverk. Deltagarna pratade också om att ”whatsappa” säkerhetsklassad information mellan sig.

Kremls talesperson Dmitrij Peskov sade i måndags att uppgifterna i samtalet ”ännu en gång belyser den direkta inblandningen av det kollektiva väst i konflikten i Ukraina”. Tysklands försvarsminister Boris Pistorius anklagade istället Ryssland för att bedriva ett propagandakrig.

”Det är en hybrid-desinformationsattack”, sade Pistorius om läckan – utan att förklara hur det är desinformation när det tyska försvarsministeriet, som han själv är chef för, har bekräftat samtalets äkthet.

Det läckta samtalet, som leddes av flygvapenchefen inför att officerarna skulle briefa försvarsminister Pistorius om vapnet, kommer i en tid av flera farliga uttalanden som om de blir verklighet riskerar förvandla kriget i Ukraina till tredje världskriget. 

I samband med ett möte i Paris förra veckan för att öka det europeiska stödet till Ukraina – när det amerikanska inte längre är lika säkert – gjorde Frankrikes president Emmanuel Macron ett uppmärksammat uttalande om möjligheten för Natoländer att skicka soldater till kriget. 

Uttalandet har spelats ner av en rad stats- och regeringschefer, däribland Sveriges statsminister Ulf Kristersson som säger att ”det överhuvudtaget inte är aktuellt” för Sveriges del, trots Natointrädet. Men att det är något som seriöst diskuteras bland EU- och Natoländer bekräftades vid samma möte av Slovakiens nya premiärminister Robert Fico, som själv är motståndare till att skicka vapen till Ukraina.

– Det här mötet bekräftar att västs strategi för Ukraina fullkomligt har fallerat, sade Fico som refererade till en hemlig dagordning för Parismötet ”som ger kalla kårar längs ryggraden”.

Pratet om en möjlig, och fatal, upptrappning av kriget kommer samtidigt som amerikanska Wall Street Journal förra veckan avslöjade detaljer från de saboterade fredsförhandlingarna i april 2022. Ett dokument som WSJ tagit del av säger att Ukraina enligt avtalet skulle få söka medlemskap i EU men inte i Nato eller någon annan militärpakt, att Krim skulle förbli ryskt och att Ukrainas militär skulle begränsas i numerär.

Moskva ville också att det ryska språket skulle ha samma status som ukrainska, något de ukrainska förhandlarna inte gick med på, enligt tidningen. Vad som skulle hända med utbrytarrepublikerna Donetsk och Luhansk skulle diskuteras i ett möte mellan Ukrainas president Zelenskyj och Rysslands president Putin, som aldrig kom till stånd.

Vid det laget hade Storbritanniens dåvarande premiärminister Boris Johnson åkt till Kiev och övertalat Zelenskyj att avbryta samtalen. Och sedan dess har det från västs sida bara handlat om att skicka allt tyngre vapen, istället för nödvändiga fredsförhandlingar för att få slut på kriget.

De svenska krigsprofitörerna, med familjen Wallenberg i spetsen, har för övrigt också intresse av att tyskarna skickar Taurus till Ukraina. 

Långdistansroboten är framtagen i ett samarbete mellan tyska missiltillverkaren MBDA Deutschland och svenska Saab Dynamics i Karlskoga, som då hette Saab Bofors Dynamics. Fortfarande ägs bolaget Taurus Systems, som tillverkar roboten, gemensamt av Saab och MBDA.

När Europas ledare rustar för mer krig istället för att pressa på för ett fredsavtal gnuggar vapentillverkarna händerna. Förlorarna är alla de sårade och stupade i östra Ukraina på båda sidor, och alla vi andra som vill leva i fred och inte slösa varje skattekrona på krig och militarism.