Hoppa till huvudinnehåll

Vapenjättar hurrar över amerikanskt stöd till Israel

De amerikanska vapenjättarna jublade när president Joe Biden bad kongressen om ökat militärt stöd till Israel. Vapentillverkare som redan gjort mångmiljardvinster på flödet av utrustning till Ukraina.

President Biden ställer sig helhjärtat bakom Israel och har bett kongressen rösta igenom ökad militär hjälp till landet.
The White House Biden-Harris CC-CC0 1.0

Under 2022 hade flygplanstillverkaren Lockheed Martin beställningar från USA:s försvarsdepartement på motsvarande runt 505 miljarder svenska kronor. RTX, tidigare Raytheon Technologies, företaget som bland annat tillverkar missilerna i Israels skyddsbarriär Iron Dome, hade beställningar på närmare 290 miljarder kronor.

Nu kan bolagen få ännu större beställningar. President Biden ställer sig helhjärtat bakom det israeliska folkmordet i Gaza och har bett kongressen rösta igenom ökad militär hjälp till Israel. Totalt vill Biden öka försvarsbudgeten med 105 miljarder dollar (motsvarande 1.170 miljarder kronor), varav 67 miljarder dollar ska gå till Israel och Ukraina.

När RTX i förra veckan presenterade sin halvårsrapport, frågade investmentbanken Morgan Stanleys affärsanalytiker Kristine Liwag om bolagets vinstmarginal på de nya kontrakten med USA:s försvarsdepartement. Liwag konstaterade att Israels krig mot Palestina är en ”läglig möjlighet som passar fint ihop med de produkter Raytheon kan erbjuda”.

Raytheons/RTX:s vd Greg Hayes talade om en marginal på 10-12 procent i nuläget, men meddelade samtidigt bolagets investerare och aktieägare att USA-stödet till Israel är en bonus som kommer att generera färska kontrakt med RTX och större vinster längre fram.

– I presidentens krav ligger 40 miljarder dollar till Ukraina. Det vi kommer att få se är samma saker som vi sett hittills, men i mycket större omfattning, sade Greg Hayes.

Beställningarna från försvarsdepartementet som går vidare till Israel kommer, enligt Greg Hayes, ”på toppen av det vi tror kommer att bli en ökning i det [försvarsdepartementet] spenderar”.

General Dynamics, som tillverkar stridsvagnar, pansarfartyg, ammunition, krigsfartyg och ubåtar, ser också goda framtidsutsikter som en följd av Israels krig. Bolagets vice vd Jason Aiken framhåller speciellt leveranserna av artilleriammunition som ökat kraftigt, särskilt efter Israels krig mot palestinierna.

– Jag tror att om man tittar på den ökande efterfrågepotentialen som kommer från den israeliska kampanjen, så är det största att lyfta fram och som verkligen sticker ut förmodligen artillerisidan. Vi har gått från 14.000 rundor ammunition per månad till 20.000 mycket snabbt. Vi arbetar nu för att accelerera produktionskapaciteten upp till 85.000, och till och med så högt som 100.000 omgångar per månad, säger Aiken till nyhetsbyrån Reuters.

De fem största jättarna inom vapenindustrin gjorde förra året en samlad vinst på motsvarande 2.156 miljarder kronor, enligt sajten Eyes on the Ties. De är Lockheed Martin (693 miljarder kronor), RTX (440 miljarder), Northrop Grumman (352 miljarder), Boeing (341 miljarder) och General Dynamics (330 miljarder kronor).