Hoppa till huvudinnehåll

"Våra texter handlar om roten till allt ont, det kapitalistiska systemet"

The Baboon Show är bandet som spelar låtar med antikapitalistiska budskap. Nu är de skivaktuella med "Radio Rebelde", döpt efter Che Guevaras radiostation.

Andreas Langfeld

– Det gjordes ett test där en apa släpptes loss på aktiemarknaden och drog hem hur mycket stålar som helst. Systemet är ett lotteri. Så tänkte vi på den svenska regeringen som är en stor babianshow, säger Niclas Svensson.

Det var idén till namnet för bandet The Baboon Show som trummisen Niclas Svensson och gitarristen Håkan Sörle startade över ett gäng folköl och låtar som skojades ihop. Tillsammans med sångerskan Cecilia Boström har de utgjort bandets grundkonstellation sedan 2003. Basisten har bytts ut, men tio år efter starten kom Frida Ståhl med.

– Det kändes som vi hittade hem med Frida, säger Niclas Svensson när Proletären möter honom över en kopp kaffe.

”Radio Rebelde” är The Baboon Shows senast släppta låt. Under samma namn kommer den 16 februari ett nytt album ut och Niclas Svensson beskriver innehållet som melodiös rock med eftertänksamma texter. Titeln ”Radio Rebelde” är tagen efter Che Guevaras radiokanal.

– Låten ”Radio Rebelde” inspirerades av kampen mot Batista, men är tidlös. Kampen förs idag mot annat. Den handlar om att kämpa tillsammans och komma med i revolutionen.

Kuba har en speciell plats i bandets hjärta och bandet har besökt landet flera gånger för spelningar. Det var även där de spelade in ”Havana Sessions”. Ett album med bandets äldre låtar, men nu i ny tappning tillsammans med kubanska musiker. Från Havanna har bandet ett av sina bästa bandminnen.

– Vi spelade på fortet El Morro som militären hade lånat ut till en festival. Det var en perfekt kväll. Månen sken. Vi såg ut över ett upplyst Havanna. Det står tolv tusen personer i publiken som är helt galna. Spelningen gick perfekt. Det var bara ”wow”, berättar Niclas Svensson och vi frågar hur han ser på Kuba.

– Man ruttnar på bilden av Kuba som en diktatur som borgerlig media ger. Det späs på för att ge en dålig bild av socialismen. Kuba är ett kontrasternas land. Den materiella standarden är inte på samma nivå som vår, främst på grund av blockaden och hot från västvärlden. Men kubanerna är ett lyckligare folk än oss i väst.

Vi spelar för att det är kul, men också för att förändra.

Inspirationen till låtar hittar bandet inte bara genom Kuba och dess revolutionärer Fidel och Che. Frustrationen över dagens samhälle ger uppkomst till många av The Baboon Shows texter, vilka alla bandmedlemmar i kollektiv anda skriver.

– Det är inte så svårt. Tittar man på vårt samhälle så får man idéer just för att det är så jävla kasst. Våra texter handlar om roten till allt ont, det kapitalistiska systemet och dess uttryck som rasism och sexism. Det är ett beprövat system som alla vet inte funkar. Allt dör. Det är inte godtagbart att det fortsätter.

I musikbranschen finns också en hel del problem. Niclas Svensson berättar att det handlar om bristande arbetsvillkor som att exempelvis inte få betalat för sina spelningar, men också könsdiskriminering.

Niclas Svensson.

– Det kan handla om vilka intervjufrågor jag och Håkan får kontra Cecilia och Frida. Under turnéer får tjejerna frågan om vem som tar hand om barnen under tiden, viket inte jag och Håkan får. Ett annat exempel är när vi stod utomhus innan en spelning. När vi skulle gå in nekades Cecilia och Frida i dörren, medan jag och Håkan kunde gå in utan problemet. Man trodde inte att tjejerna var med i bandet. Efteråt fixade de varsin t-shirt där det stod ”We are not with the band, We are the band”.

När de har framträdanden lägger de gärna in politiskt snack mellan sina vassa låttexter. Niclas Svensson berättar att de får mejl från folk som berättar att bandet har fått dem att tänka om politiskt.

– Vi spelar för att det är kul, men också för att förändra. Musiken är vår kampmetod.

Deras logga är inte en stjärna bara för att, utan en flört med socialismen. Håkan Sörle och Niclas Svensson är båda medlemmar i Kommunistiska Partiet.    

– Det finns inga alternativ. Vi har några ”wannabe-vänsterpartier” i riksdagen som säljer ut allt de ska stå för. Jag gillar inte kompromisser, därför är jag med i K. Vi håller vår linje, säger Niclas Svensson.