Hoppa till huvudinnehåll

Felmeddelande

  • Notice: Undefined index: field_byline i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Warning: Invalid argument supplied for foreach() i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).

En seger för arbetaropinionen

Så fick regeringen backa från de befängda försöket att göra ett säkerhetspolitiskt hot av Nordstreams tilltänkta rörlager i Karlshamns hamn.

Så fick regeringen backa från de befängda försöket att göra ett säkerhetspolitiskt hot av Nordstreams tilltänkta rörlager i Karlshamns hamn. När det påstådda hotet kläddes av som ett rent fantasifoster blev situationen omöjlig för det lokala sosseriet, som utan förnuftiga skäl förväntades säga nej till 50-60 nya jobb i hamnen och goda 100 miljoner i intäkter. Kommunalrådet Per-Ola Mattsson (S) slingrade sig länge och väl, på sedvanligt sossemanér, men till sist tog självbevarelsedriften över. Ställd inför utsikten att få hela Karlshamns arbetarbefolkning emot sig vägrade Mattsson att dra ner byxorna på sig själv.

Visst kan slingerbulten Mattsson få en gnutta kredit för att han efter många volter hamnade på alla fyra, men framförallt är det arbetaropinionen som skall hedras.

Det hjälpte inte att allt vad politiker och journalister kolporterade påhittet om rörlagret som ett ryskt invasionsförsök, de flesta karlshamnsbor såg igenom denna negligé och upptäckte att regeringen och Natolobbyn stod nakna, utan några som helst argument för sin sak. Det gjorde situationen omöjlig för Mattsson och den övriga kommunledningen.

Måndagens presskonferens med utrikesminister Wallström och försvarsminister Hultqvist var komik i den högre skolan. Hultqvist vägrade medge att han ändrat uppfattning om det påhittade hotet; ett lager av tysktillverkade rör, administrerat av ett holländsk företag och hanterat av svenska hamnarbetare är i försvarsministerns fantasivärld fortsatt ett ryskt hot.

Men eftersom regeringen nu beordrat militären, tullen, kustbevakningen och säkerhetspolisen att hålla stenhård koll på den skumma verksamheten i hamnen, så anser Hultqvist att hotet nu är hanterbart. Tala om slöseri med militära och polisiära resurser. För vad är det militär och polis skall leta efter i de tysktillverkade rören? Spetsnazagenter??

Samma dag som regeringen fick backa om Karlshamn öppnade USA och Nato en militärbas i Polen. Den har Hultqvist inget att invända mot.

Det finns bara en slutsats av denna historia: Det är regeringen och försvarsminister Hultqvist som utgör ett säkerhetspolitiskt hot mot Sverige, inte Nordstream 2 och absolut inte ett tillfälligt rörlager i Karlshamns hamn.