Hoppa till huvudinnehåll

Felmeddelande

  • Notice: Undefined index: field_byline i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Warning: Invalid argument supplied for foreach() i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Rut hotar hemtjänsten

Rut-avdraget innebär ett hot mot den kommunala hemtjänsten. Detta gäller särskilt i kommuner som konkurrensutsatt sin hemtjänst och tillämpar Lagen om valfrihet, LOV.

Den kommunala hemtjänsten har svårt att konkurrera mot privata vårdföretag som samtidigt kan erbjuda tilläggstjänster subventionerade med rut-avdrag. Skatteverkets regler medger ingen skattereduktion för kommunala tjänster, bara privata.

Om avgifterna för den kommunala hemtjänsten är höga kan det löna sig att istället köpa samma tjänst från en privat städfirma eller vårdföretag och samtidigt få rutavdrag. Privata omsorgsjättar som Attendo och Vardaga är mycket tydliga om detta i sin marknadsföring.

Denna skeva konkurrensfördel ger en viktig förklaring till att rut-avdraget ökar. I en del kommuner har utvecklingen gått så långt att den kommunala hemtjänsten helt har slagits ut. Detta gäller till exempel i Fredrik Reinfeldts hemkommun Täby.
Fakta

Rut hotar hemtjänsten