Hoppa till huvudinnehåll
Av
robert.wettersten@proletaren.se

”Vi har överliggande post varje dag”

En del av de försämringar som de svenska brevbärarna har fått på senare genomfördes för flera år sedan i Danmark, med katastrofala resultat för både arbetssituationen och kvaliteten. Och den 1 juli chockhöjdes portot till 34 kronor.

Svenska Posten – numera Postnord – har under flera år genomfört stora strukturförändringar med sammanslagningar och nya sorteringsterminaler. Den senaste tiden har brevbärarnas dagliga arbete förpestats av Koncept Utdelning, som bland annat innebär mindre sortering och mer tid ute, vilket förstås är den mer fysiskt ansträngande delen av arbetet.

När allt mer post kommer färdigsorterad får brevbärarna fler buntar – flöden – att hålla reda på ute på turen. Men maskinsorteringen gör många missar och kan inte konkurrera med brevbärarnas lokalkännedom. Ute på turen finns inte tid att rätta till felen och de felsorterade breven får vänta med utdelning till en annan dag.

Postnord har visserligen backat något om hur stenhårt Koncept Utdelning ska följas, men man hade bara behövt titta över Öresund för att se hur ett liknande koncept fungerade i Post Danmark.

– Kvaliteten har blivit sämre och det är inte många som har kvar något av den gamla yrkesstoltheten, berättar Tommy Johansson, brevbärare i Ballerup, utanför Köpenhamn i Danmark.

– Vi har överliggande post varje dag och det är ingen som orkar bry sig längre.

Då har danska Postnord ändå backat avsevärt från de rigida reglerna som började införas för 7-8 år sedan.

– Den färdigsorterade posten som vi absolut inte fick sortera upp förut, den sorterar alla upp innan turen nu. Det går snabbare och blir bättre när vi gör det på vårt sätt.

Men det kommer ständigt nya förändringar även i den danska delen av Postnord.

– Nu ska alla bilar, kläder och cyklar byta färg till en blå nyans som ska vara samma i både Danmark och Sverige, berättar Tommy Johansson. Hur mycket kostar inte det? Samtidigt blir vi allt färre brevbärare som ska göra allt mer.

Sedan den 1 juli gäller en ny postlag i Danmark, som bland annat helt avskaffat A-posten. Ett vanligt brev får numera ta så lång tid som fem dagar att komma fram. Vill man absolut ha något levererat nästa dag får man gå till ett postkontor och betala 27 danska kronor – cirka 34 svenska kronor.

Danmark ska också överge sexdagarsutdelningen – Sverige avskaffade post på lördagar redan 1978. Men de brevbärare som hoppas på en vanlig femdagarsvecka ska nog inte hoppas för mycket.

– Nu pratas det istället om att det ska bli mer helg- och kvällsarbete. För att tjäna in pengarna man förlorar på digitaliseringen tar Posten på sig alla möjliga uppgifter, som att dela ut blommor, köra ut mat till gamla och till och med leverera matkassar hem till kylskåpet åt folk.

Men i den interna företagstidningen är både vanliga brevbärare och fackligt förtroendevalda positiva till de många förändringarna.

– Det är konstigt att de alltid lyckas hitta så positiva människor, säger Tommy Johansson och flinar.

För sin egen del är Tommy Johansson glad över att han inte har långt kvar till pension, men han känner med sina arbetskamrater som måste jobba kvar.

– När jag började på Post Danmark för tio år sedan var det en helt annan stämning. Man hjälpte varandra mer, för man hade tid och ork till det. Nu är det flera som blivit utbrända eller helt enkelt sparkats.