Hoppa till huvudinnehåll

Felmeddelande

  • Notice: Undefined index: field_byline i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Warning: Invalid argument supplied for foreach() i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).

”Avgångsvederlagen sticker i ögonen”

– Jag har en känsla av att sjukhusledningen vill prioritera högstatusvården och inte tänker så mycket på de basala vårdinsatserna, säger sjuksköterskan Björn Danielsson på Akademiska sjukhuset.

LÄS ÄVEN: Sparkade chefer får miljoner trots besparingar på sjukhuset

Sjuksköterskan Björn Danielsson slutar egentligen sitt arbetspass på akuten klockan tre på eftermiddagen, men först en halvtimme senare kan han lämna jobbet. I realiteten är arbetstiderna på Akademiska sjukhuset flytande.

– Arbetar man på akutmottagning får man vara beredd på en ganska kraftig variation i arbetsbelastningen. Det största problemet är bristen på vårdplatser, rum finns det gott om men vårdavdelningarna är ofta underbemannade. På chefsnivå talas ofta om att utveckla flödena i organisationen men platsbristen är en flaskhals och ställer till bekymmer.

Björn Danielsson berättar att patienterna ibland får ligga kvar i provisoriska utrymmen på akuten, i extrema fall upp till sexton timmar. Det påverkar naturligtvis vårdkvaliteten och arbetsmiljön.

– Britsarna är ganska hårda, särskilt för äldre patienter, de får svårt med vila och det blir påvert med föda. Vi i personalen får svårt att hinna med de arbetsuppgifterna som hör den egentliga akutvården till. Speciellt under semestertid är det samma visa varje år med underbemanning och stängda vårdavdelningar.

På frågan om hur han känner av den av politiker nu ökade pressen att klara besparingskraven på 200 miljoner menar Björn Danielsson att man klarat sig relativt hyfsat i den situation som råder.

– Jag tycker att vår avdelningschef ändå värnat personalen, gjort sitt bästa och under semesterveckorna lyckats fixa viss extrapersonal. Det som sker är däremot en dålig och kortsiktig personalpolitik från sjukhusledningens sida. Personalbehovet är stort, ändå råder det anställningsstopp.

Samtalet kommer in på alla chefsbyten och avgångsvederlag.

– Det sticker i ögonen, det är absurt hur man kan göra på det här sättet med våra skattepengar. För dessa miljoner skulle vi kunna förstärka bemanningen här på akuten och lätta arbetsbördan.

Om det nya bygget med enskilda rum åt patienterna ler Björn Danielsson lite ironiskt.

– Med tanke på dagens situation undrar man ju hur de har tänkt det med bemanningen. Det blir ju mycket personalkrävande. Jag är själv lite tveksam till det här med fokus på enskilda rum, det har blivit något av en marknadsföringsgrej. Där finns ju den sociala aspekten och trygghetsfaktorn som kan vara positiv när man delar rum. Ibland har jag en känsla av att man där uppe vill prioritera högstatusvården och ägnar mindre eftertanke åt de basala vårdinsatserna.

Vi diskuterar bristen på sjuksköterskor och Björn Danielsson påminner om att det pågår en lönerevision, men att han inte har några större förväntningar.

– Det blir vad det blir. För de högre cheferna diskuteras ju lönelyft på helt andra nivåer, men ska man göra något åt svårigheterna med att få tag i kvalificerad vårdpersonal är det nog dags att tänka om.
Hans Johansson