Hoppa till huvudinnehåll
Av
marcus.jonsson@proletaren.se

Krav på 30 timmars arbetsvecka sprider sig

Det viktiga kravet på sex timmars arbetsdag hörs från allt fler håll. I Skåne vill flera av Kommunals regionsektioner ha 30-timmarsvecka för sina medlemmar i vården.


I en debattartikel i Kristianstadsbladet skriver fyra sektionsordföranden i Kommunal Skåne om att det behövs en rejäl satsning i sjukvården. Inte bara på sjuksköterskorna, utan också på undersköterskorna och övriga av Kommunals yrkesgrupper.

Artikelförfattarna skriver att det gjorts satsningar på sjuksköterskorna i regionen, inklusive arbetstidsförkortning genom lokala avtal, som de vill ska komma även de yrkesgrupper som Kommunal organiserar till del.

”En satsning på 30 timmars arbetsvecka med bibehållen lön för alla arbetstagare hade fått oss som redan arbetar i vården att orka längre och dessutom lockat fler till vården”, skriver de.

Anne-Lii Jönsson, ordförande Kommunal sektion Lund Region Mellersta, är en av undertecknarna. Hon säger till Proletären att det finns ett stort tryck från medlemmarna om sänkt arbetstid.

– Vi får väldigt, väldigt många frågor kring det.

Anne-Lii Jönsson menar att undersköterskorna fått stå tillbaka till förmån för sjuksköterskorna, som genom lokala avtal kan komma ner i arbetstid.

– Vi ser att man lägger väldigt mycket krut på Vårdförbundets medlemmar, alltså sjuksköterskorna. Därför ser vi det som en rättvisefråga också. Vi är i samma behov av en arbetstidsförkortning som övriga yrkesgrupper.

• Vad skulle 30-timmarsvecka innebära?
– Först och främst att man mår bättre på sitt arbete. Idag vet vi också att vi är som mest effektiva under ett mindre antal timmar. Vi skulle också kunna utöka personalstyrkan.

Kommunal har tidigare drivit kravet om 30-timmarsvecka på förbundsnivå, men övergav det för tio år sedan. På kongressen förra året fanns många motioner om att förbundet åter ska driva kravet, men de fick stryka på foten enligt förbundsstyrelsens inte helt lättfattliga argumentation att kravet på sänkt heltidsmått skulle konkurrera med det prioriterade kravet på heltid som norm.

Anne-Lii Jönsson var ombud på kongressen och säger att stödet för att Kommunal åter ska verka för en allmän arbetstidsförkortning var stort.

• Hur röstade du själv?
– Jag röstade för att vi ska arbeta för 30-timmarsvecka. Inte sextimmarsdag, förtydligar Anne-Lii Jönsson som menar att 30-timmarsvecka är ett bättre mått än sextimmarsdag när det handlar om vården.

– Alla kan räkna ut att vi med sextimmarsdag annars skulle få fyra olika pass på dygnet istället för tre. Och det kan inte vara så kul varken att börja eller sluta klockan två på natten.

• Rent konkret, vad skulle Region Skåne kunna göra för att Kommunalare i vården ska få 30-timmarsvecka?
– De skulle mycket väl kunna teckna kollektivavtal utöver vårt centrala avtal.

Anne-Lii Jönsson berättar att de redan har några så kallade kvotavtal, som ger arbetstidsförkortning om man arbetar obekväma arbetstider.

– Men det är inte alla som kan ingå i ett kvotavtal. Det kan vara småbarnsföräldrar, det kan vara de som har värk i kroppen som är hänvisade att arbeta mer vanliga arbetstider, säger Anne-Li Jönsson och riktar en uppmaning till landstingspolitikerna:

– Att man verkligen sätter sig ner med facket, med Kommunal, för att arbeta fram en handlingsplan för att genomföra det här.