Hoppa till huvudinnehåll
Av
robert.wettersten@proletaren.se

Lovar fortsatt kamp för kraven

– Snart går avtalet ut. Då är vi inte bundna av fredsplikt och kan strejka, säger bussföraren och kommunisten Sven Mellberg.

Dagen efter demonstrationen i Stockholm ringer Proletären upp bussföraren och kommunisten Sven Mellberg. Han är väldigt nöjd med demonstrationen som han var en av initiativtagarna till.

– Det var bra uppslutning och alla som var där tycker att det var skitbra. Vi får hoppas att det ger resultat, annars får vi ta till ännu mera krafttag.

Han var inte särskilt imponerad av oppositionslandstingsråden från S och V.

– Det var väldigt lamt. De aktiverar ju inte sina medlemmar för att förändra någonting utan diskuterar bara i sin egen lilla grupp.

– Men Åkerhielm, vilken skitstövel! Han har aldrig kört buss och vet ingenting om jobbet. Han tänker bara affärsmässigt.

Men Sven Mellberg menar att det förmodligen inte hade varit bättre med en annan vd, eller ens ett annat bolag.

– Det är upphandlingssystemet som är roten till hela problemet. Ut med den där skiten. Vi var emot det när det infördes på 1990-talet och varnade för att det skulle bli såhär.

I lokalradions rapportering av demonstrationen intervjuades en representant för Keolis som sa att förändringarna i schemaläggningen görs för att få nya förare att stanna kvar.

– Då kan man ju fråga sig varför de inte frågat oss som jobbat i 25, 30 och 40 år varför vi är kvar. Har vi bara gått och väntat på tidssökning, mer helgjobb och borttagning av fridagar i alla jävla år?

Sven Mellberg lovar att han och arbetskamraterna ska hålla stenhårt på sina krav.

– Demonstrationen igår stärkte oss. Och i september går avtalet ut. Då är vi ju inte bundna av fredsplikt och kan strejka. Då blir det mangrann uppslutning.