Hoppa till huvudinnehåll
Av

13 000 nya dollarmiljonärer i Sverige

Antalet dollarmiljonärer har under senaste året ökat fyra gånger snabbare i Sverige jämfört med övriga Europa. Det framgår av World Wealth Report som har sammanställts av Capgemini och RBC Weath Management.

År 2014 hade 93 000 svenskar en förmögenhet på mer än en (1) miljon dollar, eller drygt 8 miljoner kronor. Det är en ökning med 15,4 procent eller nästan 13 000 personer jämfört med året innan. I förmögenheten är bland annat kontanter, aktier och andra räntebärande papper medtaget.

Värdet på bostaden där dollarmiljonärerna bor till vardags, fritidshuset, landstället och lägenheten i London ingår däremot inte i rapportens definition av förmögenhet.

Globalt ökade antalet dollarmiljonärer med 6,7 procent förra året till 14,6 miljoner personer. Asien och Stillahavsområdet gick om Nordamerika med en ökning på 9 procent. I Europa är motsvarande siffra 4,6 procent, men i Sverige har alltså antalet dollarmiljonärer ökat fyra gånger snabbare.

År 2005 fanns 44 400 dollarmiljonärer i Sverige som 2014 ökat till 93 000, en fördubbling på bara nio år. Favoriserandet av förmögna under senaste två mandatperioder har ökat antalet dollarmiljonärer. Inget talar dessvärre för att trenden bryts under nuvarande mandatperiod.

Verkligheten för vanliga svenskar handlar om massarbetslöshet, vårdkris, usel pension, tågkaos, fallande skolresultat, barnfattigdom med mera.

Det är vardagen för de flesta samtidigt som dollarmiljonärerna blir fler och fler för varje år.