Hoppa till huvudinnehåll

Felmeddelande

  • Notice: Undefined index: field_byline i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Warning: Invalid argument supplied for foreach() i include() (rad 152 av /var/www/proletaren/sites/all/themes/proletaren/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Röster från kvinnokonferensen

Nora Torjusen, studerande Tidaholm

• Vad fick dig att delta på konferensen?
– Det är svårare att arbeta politiskt på en liten ort. Jag är med i RKU Norrköping, men där jag bor är jag ensam. Därför känns det jätteviktigt att få komma hit och träffa kvinnor från hela Sverige.
• Vad tar du med dig efter helgen?
– Jag tar med mig andra kvinnors politiska erfarenheter, en massa politisk inspiration och systerskapet som är viktigt för mig.
• Någon fråga som du tycker har varit extra intressant?
– Alla diskussionerna har varit givande. Hur vi motverkar sexism och porrindustrin, men även frågan om individuella löner och vad de gör med sammanhållningen på arbetsplatserna. Det var lite av en ögonöppnare för mig.

Gabriela Inostroza, undersköterska Växjö

• Vad tycker du om konferensen?
– Det är första gången jag är med på en kvinnokonferens och jag är så glad att jag kom hit. Det är skönt att träffa fler kvinnor, man känner sig mindre ensam i sitt politiska engagemang.
– Otryggheten på arbetsplatserna i dag är hemsk och det ger mycket att prata med andra med liknande situation.
• Hur kommer du själv att arbeta vidare med frågorna?
– Jag tar med mig att det går att motverka strukturer och att man kan början i det lilla, på sin arbetsplats.
– Att öppna upp för att diskutera exempelvis frågan om individuell föräldraförsäkring är viktig. Det är en bra början till förändring mot ett mer jämställt föräldraskap som jag tror kan ge positiva kedjereaktioner.

Sonja Nilsson, pensionär Stockholm

• Beskriv dina intryck från konferensen?
– Det är fantastiskt härligt att träffa så många kloka kvinnor. Patriarkatet och kapitalismen är en hemsk kombination som gör så mycket skada.
– Därför behövs kvinnokraften, även om vi inte löser alla problem här så är det viktigt för partibygget, att vi blir fler kvinnor i kampen.
• Något speciellt du tar med dig efter diskussionerna?
– Jag har framförallt fått en vitamininjektion av att vara här och mer inspiration att propagera i det lilla. Jag är en bråkig jäkel och ser chanser att prata politik också när jag handlar på Konsum.
– Jag inser att det inte finns några genvägar utan att vi måste hjälpas åt att ta strid varje dag.

Jenneli Bram Pedersen, sociolog Varberg

• Har du lärt dig något nytt?
– Massor, förutom all kunskap alla kvinnor delade med sig av, så lämnar jag kvinnokonferensen med ny kraft. Att vi träffas under två dagar och äter och sover tillsammans påminner om det kollektiva vilket ju är grunden för att lyckas i all kamp.
• Någon jämställdhetsfråga du tycker är extra viktig?
– En av de allra viktigaste frågorna tror jag är rätten till 6 timmars arbetsdag. Kvinnor från arbetarklassen har det extremt tufft i dag och det har flera beskrivit här.
• Hur kan Kommunistiska Partiet bli mer jämställt?
– Det var intressant att diskutera handlingsplanen för jämställdhet. Jag tror att det är ett bra och viktigt verktyg.

Eva Jaksjö, psykolog Uddevalla

• Varför valde du att vara med på konferensen?
– För mig är det väldigt viktigt att träffa andra kvinnor som vill förändra samhället. Det är lätt att känna sig ensam och uppgiven ibland.
• Vad har varit bäst?
– Att det är så stor blandning av åldrar och erfarenheter. Det är härligt att träffa så många unga, duktiga kvinnor. Det ger hopp för framtiden!
• Hur kan vi nå fler kvinnor?
– Att vi uppmuntrar varandra att ta plats och komma till tals.
– Våra frågor är just sådana som är viktiga för arbetarkvinnor. Rätten till vettiga och trygga jobb.
– Kravet på 6 timmars arbetsdag är mer aktuellt än någonsin tycker jag.