Hoppa till huvudinnehåll
Av

”Vi vill ha rättvisa förutsättningar”

Proletären har träffat Ulf Karlsson och Johanna Skog som varit föräldralediga lika länge med dottern Kerstin. Ett medvetet val som de inte delar med så många.

Kerstin snart två år möter mig i dörren.

– Kolla, kolla!

Hon har precis vaknat och har mycket att visa. Pappa Ulf Karlsson och mamma Johanna Skog tar fram färgpennor och ett block till Kerstin och slår sig ner vid köksbordet för att berätta om hur de ser på föräldraförsäkringen och jämställdhet.

Ulf Karlsson har en dotter från ett tidigare förhållande och har erfarenhet av att dela lika på föräldradagarna. Den gången stannade han hemma mer än hälften, vilket gör att han redan från början var positivt inställd till att dela lika när det var dags att vara hemma med Kerstin.

– Kanske gjorde det att det var extra naturligt för oss att dela lika nu med, menar Ulf Karlsson. Egentligen var det inte ett alternativ för oss att göra på något annat sätt. Johanna Skog håller med.

– Det handlar inte om oss två egentligen, det är Kerstins rätt att ha tillgång till båda sina föräldrar.

Ulf Karlsson och Johanna Skog arbetar båda som socionomer och tjänar ungefär lika mycket. Det har gjort det enklare för dem att dela helt lika på föräldradagarna.

– Det spelar naturligtvis en stor roll för många hur ekonomin ser ut, säger Ulf Karlsson.

– Jag blev ändå lite förvånad när jag förstod hur ovanligt det är att dela lika, berättar Johanna Skog. I föräldragruppen var det inte många som planerade att stanna hemma lika länge och de har vänner med liknande ekonomisk situation där papporna är hemma väldigt kort tid.

– Jag trodde verkligen att det var fler som tänker som oss, säger Johanna Skog. Varför skaffar man egentligen barn om man inte vill tillbringa tid med dem? Att det var så ovanligt chockade mig.

– Jag tror att många gör en krass ekonomisk beräkning. Män tjänar fortfarande betydligt mer. För att få fler pappor att stanna hemma längre krävs därför en höjd ersättning, säger Ulf Karlsson.

– Andra faktorer som påverkar kan vara att BVC och öppna förskolor är så kvinnodominerade.

– Det är en väldigt kvinnlig värld att komma in i som man, säger Ulf Karlsson.

De beskriver hur viktigt det är för vardagslivet att de varit hemma med Kerstin lika mycket. Den som har varit hemma har också haft huvudansvaret för markservicen och det är också en viktig jämställdhetsfråga, att man tar lika stort ansvar för hemmet, menar Ulf Karlsson och Johanna Skog.

– Man kommer in i vardagsrutinerna på ett helt annat sätt, tycker Ulf Karlsson som inte vill vara en lekledare som kommer hem på kvällen. Just nu arbetar bägge deltid och tanken är att dela lika också på VAB-(vård av barn) dagarna.

– Det hänger ihop, tror Ulf Karlsson. Har man delat på föräldraledigheten är man mer benägen att fortsätta och göra likadant med VAB-dagarna.

– Börjar man resonera kring vem som behöver vara på jobbet mest, hamnar man snett, tror Johanna Skog. Att vi har liknande arbeten underlättar nog ännu mer för förståelsen eftersom vi har liknande arbetsvillkor.

Bägge understryker vikten av att tänka framåt. Det är också därför de valt att arbeta deltid på lika många procent. Det är inte heller så vanligt att mannen går ner i tid.

– Det är ett medvetet val eftersom det så tydligt påverkar framtiden genom sjukpenning och pension. Vi vill ha rättvisa förutsättningar. I många fall stannar kvinnan hemma mer och det påverkar hennes ekonomi negativt på flera sätt.

Kerstin, som suttit med under hela samtalet börjar tappa tålamodet. Hon har fler saker att visa och springer in och ut i köket. Att fotograferas är inte så roligt. Det märks att hon lika gärna vänder sig till mamma som till pappa.

– Möjligtvis har hon blivit lite mer pappig, flikar Johanna Skog in med ett leende.

– Det har varit superskönt att vara hemma med Kerstin säger Ulf Karlsson. Jag tror att många pappor förlorar den där speciella kontakten genom att inte delta i föräldraskapet fullt ut.

– Det enda jag skulle vilja ändra på är den första tiden, säger Johanna Skog. Att kvinnan är hemma från början är på ett sätt naturligt, men jag skulle gärna se att du kom in lite tidigare. Ulf Karlsson håller med om att den där första bebistiden är något han också skulle vilja uppleva mer av.

– Skulle vi få fler barn, skulle jag inte vilja vara hemma riktigt lika länge, säger Johanna Skog.

Kommunistiska Partiets förslag på delad föräldraförsäkring och höjd ersättning tycker de låter mycket bra och en förutsättning för att uppnå ett mer jämställt familjeliv.

Det finns så många argument för att dela mer lika på ansvaret, säger Johanna Skog, men hon återkommer till det hon ser som huvudpunkten.

– Det handlar om att man som barn har rätt till båda sina föräldrar. Det är främst för Kerstins skull vi har valt detta.

– Hur vi väljer påverkar barnen i slutänden avslutar Johanna Skog.