Hoppa till huvudinnehåll
Av

”Inte hållbart med rovdrift”

Avverkningen av Ojnareskogen stoppades tillfälligt i helgen. I förra veckan pratade Proletären med aktivister på plats. Carl-Henrik Fridén och Klas Hallberg är två gotlänningar som deltagit i protesterna.


– Både jag och min fru är här för att visa vårt engagemang för naturen och det här området. Vi vet hur planeten mår, vi kan inte skövla hur som helst längre. Vi gör vad vi kan för att visa vårt missnöje, säger Carl-Henrik Fridén.

Han menar att rovdriften på naturtillgångarna gått för långt, och att fältet kommer att lämnas fritt även för andra företag om inte brytningen i Ojnareskogen hindras.

– SMA Mineral som är ett mindre företag än Nordkalk har mutat in ett lika stor område bara några kilometer norrut. Får Nordkalk bryta kommer de så klart att kräva samma sak. Gotland kommer att se ut som en schweizerost.

Carl-Henrik Fridén upprörs också över vad han upplever som ett hyckleri i miljöfrågor från samhällets sida.

– Det är inte trovärdigt att prata om hållbar utveckling eller skriva fina ord om miljön i olika dokument när man tillåter det som händer här.

Även för Klas Hallberg är det engagemanget för miljön som gjort att han anslutit till protesterna i Ojnareskogen, men han lyfter också fram den demokratiska aspekten.

– Även om myndigheter och experter fattat beslut så anser jag att vi som medborgare ska ta vårt ansvar och gå emot och visa vårt missnöje.

– Den här rovdriften är inte hållbar. En annan värld är möjlig, och jag vill vara med och påverka i den riktningen.

Att tillåta brottet för att skapa arbetstillfällen tror inte Klas Hallberg på.

– Nordkalk bryr sig inte om några arbetstillfällen, de är ute efter vinst. Kan de hyra in billig arbetskraft från Polen eller Baltikum så kommer de att göra det.

Däremot är han inte motståndare till kalkproduktionen som sådan.

– Det kan inte vara omöjligt att både producera kalk och ta hänsyn till naturen. Det är stordriften och att bryta i områden med oersättliga naturvärden som är fel.

Både Carl-Henrik Fridén och Klas Hallberg berättar att protesterna gått lugnt till, trots den stora andelen poliser som varit på plats.

– Det har inte varit några våldsamheter. Polisen har bildat kedja runt skogsarbetarna medan vi försöker cirkulera i skogen och vara i vägen för att hindra röjningen, berättar Carl-Henrik Fridén.

Klas Hallberg hör till de demonstranter som handgripligen burits iväg av polis.

– Vi var sex stycken som satt i armkrok framför en röjningsmaskin och som blev bortburna. Det var väldigt odramatiskt, men det gick fort, berättar han.

– Det verkar som att polisen vill gå ganska varsamt tillväga. Det värsta de gjort är att köra iväg några och släppa de någon mil längre bort. Vad jag vet är det två som fått böter för att de klättrat upp i träd och vägrat komma ned.

• Hur tänker du kring att samhället ställer polisen till Nordkalks förfogande?
– Poliserna agerar som lakejer åt storkapitalet. Det är upprörande, man känner sig maktlös.

• Hur ser du på framtiden, kommer protesterna att fortsätta?
– Nyss var det tyst, men nu är gotlänningarna med och demonstrerar. Bönder från trakten har blockerat tillfartsvägarna med sina traktorer och igår var det över tusen personer i Almedalen när frågan debatterades. Jag tror inte att protesterna kommer att avta nu när så många har fått upp ögonen, avslutar Klas Hallberg.
Fakta

”Inte hållbart med rovdrift”