Hoppa till huvudinnehåll
Av
red@proletaren.se

Chadi går emot krigshetsen i SSU

När Chadi Topraks vittnesmål från Syrien inte passade in i SSU:s bild av kriget ville de inte längre höra på honom. Idag har han lämnat förbundet som han då var klubbordförande i.

Chadi Toprak, 17 år från Forshaga, reste våren 2017 till Latakia i nordvästra Syrien för att besöka sin sjuka morfar. Chadi som är hälften turk och hälften syrier men född i Sverige har fortfarande stora delar av släkten kvar i Syrien.

Innan resan föreslog distriktsordföranden för SSU att Chadi som då var ordförande för SSU Forshaga att han skulle dokumentera sin resa i egenskap av SSU:are och återrapportera till media här hemma i Sverige. Den historia som Chadi berättade blev inte vad SSU-toppen hade tänkt sig och slutade med att Chadi blev persona non grata i sitt förbund, ett förbund som han nu valt att lämna.

– Min mammas berättelser om situationen i Syrien stämde inte riktigt överens med den bild av läget som ges av medier i Sverige och den bild som jag då hade. Hon berättade att saker fungerade ungefär som vanligt i Latakia och att människor hade det ganska bra. Så jag bestämde mig för att dokumentera vad jag såg. Radio och tidningar hörde av sig och skrev om den resa jag planerade att göra.

• Vad såg du i Syrien?
– Att min mamma hade rätt, till största del i vart fall. Visst hade läget blivit svårare sedan kriget bröt ut, saker och ting har blivit dyrare. Fler har förlorat jobbet och det rådde brist på elektricitet ibland. Men jag såg att regeringen tog ansvar för livsmedelsförsörjningen, hur sjuksköterskor var på gatorna för att ge barn gratis vaccinering och sjukvård. Infrastrukturen var intakt, människor går till jobb och skola. Om regeringen och Assad hatar sitt eget folk, varför skulle de dela ut gratis medicin och vaccin?

• En del menar att alawiter, som i huvudsak är bosatta i Latakia och är den folkgrupp vilken familjen Assad tillhör, särbehandlas positivt på grund av sin etniska tillhörighet.
– Det är sant att al-Assad är alawit och många människor i Latakia också, men där bor även många sunniter. Särskilt många sunniter har flytt från rebellkontrollerade områden till Latakia. Varför skulle de fly dit om de skulle diskrimineras och behandlas illa? Jag såg ingen särbehandling på grund av religion i Latakia. Min bästa vän är sunni och jag är alawit, kriget har aldrig handlat om religion från regeringens sida. Det är rebellgrupperna som frågar ”är du sunni eller shia?” innan de halshugger folk.

– 2014 var det val i Syrien. Människor flydde till regeringskontrollerade områden för att rösta. 80 procent av Syriens 23 miljoner invånare är sunni, om Assad bara skulle ha stöd av alawiter skulle han inte vara president fortfarande.

• Berättade du om dina upplevelser när du kom hem från Syrien?
– Jag talade med vissa SSU-kamrater om min resa och de blev besvikna över att min berättelse inte överensstämde med den berättelse de fått av mainstreammedia. Innan jag hann dela min historia med resten av förbundet och visa min bilddokumentation från Syrien så startade en konflikt i SSU Värmland. Israa Shakir, ordförande för SSU Kristinehamn, delade en regeringsvänlig video på sin Facebooksida, varpå andra SSU-medlemmar kontaktade media och hängde ut henne som diktaturkramare.

• Föregicks det inte av någon intern diskussion?
– Nej, andra SSU:are valde att ta konflikten genom media och på sociala medier istället. Jag som nyss varit i Syrien delade hennes syn på Syrien så jag valde att backa upp henne på hennes Facebooksida. Jag tyckte att mina dåvarande förbundskamrater hanterade situationen illa. De var inte intresserade av att diskutera utan det liknande mer ett drev som syftade till att frysa ut den som inte delade deras åsikt till 100 procent. Man kan kalla det mobbing.

– Det är så det fungerar i SSU, det är väldigt lågt i tak och det finns ingen intern kanal för diskussion som fungerar i praktiken. Det hela resulterade i ett dåligt formulerat pressmeddelande undertecknat SSU:s distriktsordförande om att de hyllar ”frihetskampen” och tar avstånd från ”folkmord”. Israa är idag utesluten från SSU.

• SSU:s ordförande Philip Botström vill skicka svenska soldater till Syrien. Hur ser du i allmänhet på SSU:s Syrienpolitik?
– De har ingen koll. De upprepar bara kvällspressens propaganda. När man skrapar lite på ytan och ifrågasätter så märks det att de inte är insatta överhuvudtaget. De blir frustrerade och tappar fattningen om man diskuterar Syrien med dem, det finns inget intresse av att studera konfliktens bakgrund och Syriens historia. Debattklimatet i allmänhet är dåligt i SSU.

• Hur ser det ut fortsättningsvis med politiken? Kommer du att fortsätta gå emot hetsen mot Syrien?
– Det är så mycket krigspropaganda och lögner så jag måste försöka göra min del för att ge en rättvisare bild av läget i Syrien. Jag kommer inte låta mig tystas i och med det här utan fortsätta i de forum som finns tillgängliga.

Anders Wiklund