Hoppa till huvudinnehåll
Av

Miljöpartiets verkliga politik

Miljöpartiet vägrar att placera sig på en höger-vänsterskala, utan påstår sig stå för en grön politik som står över sådana kategoriseringar. Och visst är det egentligen ointressant vad ett parti kallar sig för, det viktiga är vilken politik partiet för och vilken klass det företräder. Proletären tar Miljöpartiet på orden och granskar fyra viktiga frågor som MP profilerat sig i de senaste åren. Men vi nöjer oss inte med att se vad partiet officiellt tycker utan drar fram Miljöpartiets verkliga politik i ljuset.


Flyktingfrågan


”Alla som befinner sig i Sverige ska ha samma grundläggande rättigheter. Papperslösa ska ha rätt till vård och alla barn ska ha rätt att gå i skolan.”

Miljöpartiet i verkligheten:
MP röstar mot Vänsterpartiets motion som kräver att också papperslösa ska få vård på lika villkor. Istället ställer sig MP bakom regeringens politik i frågan, som innebär att en diskriminerande ordning skrivs in i lagen.

Kommentar:
2011 ingick Miljöpartiet en migrations-politisk överenskommelse med regeringen. Proletären skrev i en analys att ”Miljöpartiet har sålt sig billigt”. Utvecklingen efter att överenskommelsen ingicks visar att Proletärens analys stämmer. Med stöd i överenskommelsen har riksdagen med stor majoritet klubbat igenom en diskriminerande vårdlag, trots att en statlig utredning föreslog att vård på lika villkor ska införas.

I den migrationspolitiska överenskommelsen ställer sig Miljöpartiet också bakom EU:s asylpolitik, som framförallt syftar till att hålla oönskade flyktingar utanför EU:s gränser, samtidigt som företag ska ges ökade möjligheter att anställa gästarbetare som kan slängas ut ur landet när de inte längre behövs.


    .

Vinster i välfärden


”Miljöpartiet vill att eventuell vinst ska återinvesteras i verksamheten.”

Miljöpartiet i verkligheten:
MP är en del av friskolekommittén som anser att det ”vore olyckligt” med en återgång till nästan bara kommunala skolor. Friskolekommittén vill inte införa några större begränsningar för friskoleföretagen, ser inte stora friskolekoncerner som ett problem i sig och kräver inte att vinst ska återinvesteras.

Kommentar:
Bara dagarna innan Miljöpartiet höll kongress, som beslutade att vinster ska återinvesteras, presenterade friskolekommittén sina förslag. MP ingår i kommittén, tillsammans med regeringspartierna och Socialdemokraterna. Inget av fri-skolekommitténs förslag förhindrar skolföretag att gå med vinst eller att ta ut vinst. Trots detta förnekar MP:s språkrör att det skulle finnas en konflikt mellan kongressens beslut och friskolekommitténs förslag. Det kan inte tolkas på annat sätt än att Miljöpartiets ledning redan nu har kört över beslutet om att vinster ska återinvesteras.

Detta ligger i linje med partiets tidigare vurm för privatiseringar i valfrihetens namn. Maria Wetterstrand, tidigare språkrör, gav uttryck för denna syn i en debattartikel i Sydsvenskan 6 april i år: ”Jag har svårt att se något tydligare direktdemokratiskt uttryck än att medborgaren själv väljer barnens förskola eller skola, sin egen barnmorskemottagning eller äldreomsorg. [...] Vinstfrågan är kraftigt överdriven och i längden självreglerande.”


    .

Fred


”Vi är ett pacifistiskt parti. Vi tror att fred inte bara är målet utan även vägen dit.”

Miljöpartiet i verkligheten:
Kritiserar Carl Bildt för att han inte är tillräckligt hård mot Syriens regim. Kräver att regeringen driver på för att EU inför ännu tuffare sanktioner.

Ställde sig bakom Sveriges insats i kriget i Libyen. När den militära insatsen skulle förlängas ställde sig MP bakom också detta med motiveringen: ”Nu är helt enkelt fel tidpunkt att lätta på det militära trycket…”

Kommentar:
Miljöpartiet framställer sig gärna som ett fredsälskande parti, men i realiteten förespråkar partiet ofta motsatt politik. Exempelvis har Miljöpartiet ställt sig bakom att Sverige skickar soldater till Afghanistan och MP stödjer Sveriges in-blandning i Libyen.

Den senaste tiden har Miljöpartiet dessutom drivit på för att trappa upp insatserna mot Syrien. MP:s riksdagsgrupp kräver att den svenska regeringen ”ska gå i täten” i kraven för ”tuffare sanktioner”.

Att som Miljöpartiet kräva ”tuffare sanktioner” mot Syrien kan låta harmlöst, men sanktionerna drabbar civilbefolkningen hårt. Syftet med sanktionerna är att tvinga syrierna att underkasta sig imperialismen och att försvaga den syriska staten. Detta måste ses som en politisk och ekonomisk krigföring mot Syrien.


    .

Arbetsmarknad


”Dags för en ny arbetslinje.”

Miljöpartiet i verkligheten:
Miljöpartiet var med och försvagade Lagen om anställningsskydd, så att två personer kan undantas från turordningsreglerna. Miljöpartiet förespråkar sänkt arbetsgivaravgift, med extra rabatt för småföretagare som också ska slippa sjuklöneansvaret helt.

Dessutom vill Miljöpartiet att a-kassan visserligen ska höjas, men också trappas ner i snabbare takt än idag. MP vill numer också behålla den sänkta arbetsgivaravgiften för ungdomar.

Kommentar:
Att Miljöpartiet inte är ett parti som vill tillvarata arbetarnas intressen är ingen nyhet. Därför är det inte förvånande att bara 6 procent av Kommunals medlemmar skulle rösta på MP om det vore val idag, enligt en ny opinionsundersökning som SCB gjort. Detta trots att de rödgröna partierna sammanlagt skulle ha fått 76,5 procent av kommunalarnas röster.

Istället är Miljöpartiet småföretagarnas parti. Flera politiska förslag syftar till att underlätta och göra det billigare för småföretagare, även om det innebär försämringar för arbetarna som i fallet med försvagningen av anställningstryggheten som MP drev igenom tillsammans med de öppet borgerliga partierna.

På Miljöpartiets kongress lanserades den nya parollen ”Dags för en ny arbetslinje”. Men särskilt ny är inte Miljöpartiets linje. Det handlar snarare om att Miljöpartiet vill försämra situationen för arbetare lite långsammare och i något mindre omfattning än regeringen. Kursen är densamma.