Hoppa till huvudinnehåll
Av

Namninsamling mot sjukhusnedskärningar

Nils Littorin är läkarstuderande i Lund och en av initiativtagarna till en namninsamling mot det sparbeting som lagts på Skånes Universitetssjukhus (SUS). Man har fått ihop 3.500 namnunderskrifter, som ska överlämnas till regionsstyrelsens ordförande Pia Kinhult (M), i samband med deras möte den 13 september.


Region Skånes styrande femklöver, bestående av allianspartierna och Miljöpartiet, började året med att lansera ett sparbeting på 450 miljoner.

– Under våren, när vi var ute och praktiserade på avdelningarna, märkte jag och en klasskamrat tydligt hur besparingarna redan började få effekt. Folk var uppgivna och förbannade. Vi tänkte att vi måste göra någonting, berättar Nils Littorin.

– Vi två började samla namn och via det träffade vi fler personer som ville hjälpa till. Vi annonserade även via en facebookgrupp.

Nu består gruppen som samlar namn av knappt tio personer. Det är läkarstuderande, undersköterskor, sjuksköterskor, en patient och en pensionär.

– Alla som vi mött har varit mycket positiva till vår kampanj. Det händer att någon frågar om det tjänar någonting till att engagera sig. Då brukar vi svara, att gör vi inget vet vi vad som kommer hända. Men agerar vi har vi åtminstone en chans att stoppa politikernas planer. Vi kanske är naiva, men vi känner att vi måste försöka. Man kan inte sitta still och bara låta nedskärningarna passera ostört.

Samtidigt som politikerna genomför sitt sparbeting pågår en sammanslagning av kliniker mellan sjukhusen i Lund och Malmö. Det gör saken mer komplicerad och svårare att överblicka.

– Nedskärningarna och sammanslagningen går ihop, man vet inte var det ena börjar och det andra slutar. Dessutom skapar det en konkurrenssituation, där sjukhusen ställs emot varandra vilket riskerar skapa splittring mellan personalen. Om detta är politikernas plan kan man givetvis bara spekulera i, menar Nils Littorin.

Det är en ny sjukhuschef, Jan Eriksson, som är tillsatt för att hålla i kniven.

Han kommer senast från Göteborgs sjukhus, där han också genomförde besparingar. Från fackligt håll beskrivs han som en civilekonom med hårda nypor.

– Den blivande regiondirektören Jonas Rastad verkar vara av samma kaliber. Han sade i en intervju, att av sjuksköterskans åtta arbetstimmar under en dag används tre till onödiga åtgärder. Vad grundar han detta påstående på? Jag är övertygad om, att de hårt arbetande sjuksköterskorna i Skåne och övriga landet över huvud taget inte känner igen sig i hans beskrivning, säger Nils Littorin.

Gruppen har idag fått ihop 3.500 namn. Huvudsakligen är det anställda och patienter på sjukhusen som skrivit under, men även folk utanför.

Gruppen samlade till exempel namn på Malmöfestivalen och på internet har man också kunnat skriva under.

Den 13 september har Skånes regionpolitiker ett möte i sitt nya flotta regionhus i västra hamnen i Malmö.

Det är då Nils Littorin och hans kamrater ska överlämna underskrifterna.

Karl Strandberg
Fakta

Namninsamling mot sjukhusnedskärningar

Stora nedskärningar
  • I år genomförs gigantiska nedskärningar inom Skånes Universitetssjukhus (SUS), vilket är namnet på de hopslagna sjukhusen i Malmö och Lund. 450 miljoner kronor ska sparas, vilket motsvarar 500 tjänster.
  • Idag jobbar drygt 12.000 personer på SUS, så det är en ansenlig del av personalstyrkan som kommer försvinna. En av tre ortopedavdelningar i Lund stängdes för gott i juni. För ett par veckor sedan meddelades att två avdelningar på internmedicinska kliniken, en i Lund och en i Malmö, också läggs ner.
  • Sjukhusledning och politiker hävdar envist, att nedskärningarna inte ska drabba patienterna. Men verkligheten talar ett annat språk. Redan förra året genomfördes besparingar, med vilka det försvann 90 vårdplatser av totalt 1.070.
  • Socialstyrelsen konstaterade då att vårdplatssituationen i Skåne inte uppfyllde kraven, och samma år kunde sex dödsfall på SUS kopplas till platsbrist. Två av dödsfallen gällde barn.
  • I år borde därför det enda rimliga ha varit att öka resurserna till vården, för att återställa den bristande vårdplatssituationen. En intern utredning inom Region Skåne som avslutades förra året visade att man behöver inrätta ytterligare hundra nya vårdplatser under de kommande fem åren.
  • Politikerna väljer däremot att göra tvärtom, de genomför de hittills största besparingarna någonsin. Frågan är hur många platsbristrelaterade dödsfall vi har att vänta i år? Det vilar ett tungt ansvar på de borgerliga politikerna i Region Skåne.