Hoppa till huvudinnehåll
Av
marcus.jonsson@proletaren.se

Välfärdsanställda mot Nato

Gabriela Inostroza, undersköterska


– Sveriges alliansfrihet är viktig för vår säkerhet. Den militära alliansfriheten har bidragit till att man har kunnat fatta självständiga beslut angående landets säkerhet och det kommer man inte att kunna göra vid ett Natomedlemskap.

– Alliansfriheten har hittills tjänat Sverige väl och bidragit till att Sverige är en stark röst världen över. Allra viktigast är att Sverige är aktiv i kärnvapennedrustningen. Om vi blir medlemmar kommer Nato att kunna placera kärnvapen på svensk mark.

Charlotte Andersson, musiklärare


– Det är svårt att välja en sak som det är bättre att lägga pengar på än krigsrustning och att öva krig med Nato. Precis allt är bättre att lägga pengar på än detta.

Jens Halldin, läkare


– När det saknas pengar inom vården får vi höra att det inte finns mer pengar, att vi ska jobba smartare och springa snabbare. Men till militarismen och upprustning finns det gott om pengar.

– Att bjuda in Nato och säga att det handlar om försvar och fred blir absurt med tanke på att det är Nato och USA som ligger bakom eller underblåser de konflikter som gör att miljontals människor dör eller tvingas fly inte minst i Mellanöstern.

Hanna Jadenius, fysioterapeut


– Det är obehagligt att närmandet till Nato sker bakom ryggen på befolkningen, och att man spelar på okunskapen. Att närma sig Nato är att närma sig imperialismens krig och därmed också ett ställningstagande och en delaktighet från Sveriges sida i konflikter och krig som inte är våra.

Björn Palmbring, sjuksköterska


– Vi har en situation där det verkar som att man vill börja anställa andra yrkesgrupper för att ta över våra yrkesuppgifter. Istället för sjuksköterskor anställer man vårdbiträden, det heter att man inte har råd. Då stör det extra mycket att till militärövningar med Nato finns det pengar.

Agnes Johansson, undersköterska


– Jag vill inte närmare Nato för det blir att komma närmare krig, att vara del av en stor krigsallians där vi förväntas strida. Jag förstår inte vad vi har där att göra. Låt oss bygga ett starkt neutralt försvar i Sverige utan allianser och hålla ihop med grannländerna istället.

Sandra Wismeier, socialsekreterare


– I mitt arbete möter jag dagligen människor som behöver hjälp med att hantera sitt missbruk eller behöver någonstans att bo. Det vore rimligare att prioritera dessa grundläggande behov än att satsa resurser på att rusta Sverige för att vara med i krigsalliansen Nato.

Ingrid Nilsson, specialpedagog


– Vi i Sverige ska inte vara inblandade i några krig och Nato är en krigsmakt. Vi ska jobba för fred, det gör man inte om man går med i Nato.

– Våra skattepengar ska inte heller gå till militär rustning utan till det de är till för. Till barnen, till skolan, vården och omsorgen. Över hälften av Sveriges befolkning vill ju inte heller att vi ska gå med i Nato. Det är hemskt att de kör över folk på det viset.

Ingemar Ericsson, stödassistent


– Det är en självklarhet att åka till Göteborg och demonstrera på lördag. Det är viktigt att bekämpa krigsalliansen Nato. Vi kämpar för Sveriges nationella oberoende, vi ska vara alliansfria.

– Samhällets resurser ska läggas på sociala reformer, som sex timmars arbetsdag till exempel, istället för de här enorma pengarna som man lägger på krigsindustrin.Lägg inte pengarna på Nato!Samtidigt som vården, skolan och omsorgen dräneras på resurser satsar våra politiker miljarder på att rusta för krig och bli så Natokompatibla som möjligt.

Skulle Sverige gå med i Nato och lägga två procent av BNP på försvarsbudgeten skulle det innebära nära en fördubbling av dagens anslag på 45 miljarder.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna och Centerpartiet har redan kommit överens om att skjuta till åtta miljarder till försvaret på tre år. I den uppgörelsen ingår medel för att köpa ett nytt svenskt luftvärnssystem.

De två länder som strider om att få det kontraktet är Natoländerna USA och Frankrike, båda inbjudna till Auroraövningen. De två olika missilsystem som det står mellan – amerikanska Patriot och franska Samp/T – kommer båda vara i Sverige under Aurora och beslutet om vem som vann upphandlingen väntas kort efter övningen.

Kontraktet är värt 10 miljarder och Dagens Industri avslöjade i veckan att om det blir USA och tillverkaren Raytheon som tar hem det kan ammunitionen som Sverige köper till Patriotsystemet bli den israeliska missilen Skyceptor.

Det blir i så fall inte första gången som Sverige göder USA-imperialismen med miljarder av våra skattekronor. Sveriges bidrag till USA:s krig i Afghanistan kostade enligt regeringens egen utredning minst 11 miljarder – men förmodligen närmare det dubbla – och var ett stort steg i Sveriges närmande till Nato, med svenska soldater som stred under Natobefäl.

I veckans Proletären säger ett antal välfärdsanställda vad de tycker om hur politikerna lägger miljarder på att få Sverige ännu längre in under Natos kärnvapenparaply samtidigt som verksamheterna de arbetar i skriker efter pengar.