Hoppa till huvudinnehåll
Av
Chefredaktör

Hyresgästerna får betala notan

Allmännyttan i Göteborg stänger ned kabel-tv och går över till fibernätet. För hyresgästerna innebär det ytterligare en kostnadshöjning när marknadskrafterna ska ges fritt spelrum. Troligtvis väntar samma sak i övriga Sverige.


Sedan 1980-talet har hyresgäster i allmännyttiga och många privata hyresbolag haft fri tillgång till ett basutbud bestående av ca 15 kanaler via bolaget Comhem. Nu är det troligen slut med det.

I Göteborg har de kommunala hyresbolagen tillsammans beslutat att helt gå över till fibernätet och släcka ned kabel-tv-sändningarna. Och liknande planer finns i andra delar av landet i takt med att tv-leverantörernas kontrakt för kabel-tv är på väg att löpa ut.

För hyresgästerna blir det än en gång en kostnadshöjning. Förutom kostnaden för en digitalbox anpassad för fibernätet, som ingen kommer undan, kommer avgiften att bli minst ca 150 kr i månaden för motsvarande dagens basutbud.

De som nöjer sig med SVT-kanalerna och TV4 måste slipper månadsavgift men måste fortfarande betala för digitalboxen, alltså mellan 1500 och 3000 kr.

En av de som drabbas är Annica Bäckerstam, sjuksköterska och boende i Majorna och kommunala Familjebostäder.

– Det har inte varit mycket information alls, det känns som att de vill smyga in det, så att man inte ska hinna reagera, konstaterar hon.

Annica Bäckerstam berättar att hon troligtvis kommer att välja något av leverantörernas baspaket.

– Men jag kommer ju till exempel att missa många idrottsevenemang som jag gärna hade sett. Jag tycker hyresvärden borde fortsätta att stå för detta, det handlar ju också om att förmedla sig med omvärlden och om samhällsinformation.

Själva teknikutvecklingen är det nog få som är emot. Även om fibernätet dragits med en hel del barnsjukdomar så har kabel-tv många år på nacken och övergången från analoga till digitala sändningar har pågått sedan ett tag tillbaka. Men det de kommunala bostadsbolagen i Göteborg genomför är inget simpelt teknikskifte.

Det innebär också ett principiellt skifte. Här ska fri konkurrens och råda. Några centrala avtal eller förmåner ska inte få inkräkta på tv-abonnemangsförsäljarnas fria marknad. Den hyresrabatt, som systemet med kabel-tv i praktiken inneburit, försvinner.

– Om vi har kvar kabelnätet, med en enda leverantör, blir det inte konkurrens på lika villkor, säger bostadsbolagens projektansvarige Göran Leander till GP.

Hyresgästföreningen Västs förhandlingschef Pedram Kouchakpour är positiv till utbyggnaden av fibernätet men kritisk till att ingen likvärdig lösning erbjuds. Hyresgästföreningen har skickat en förhandlingsframställan till bostadsbolagen i frågan.

– Vi anser att det är en villkorsändring, som vi därför ska förhandla om, säger Pedram Kouchakpour till Proletären.

• Varför har ni inte deltagit i förhandlingar tidigare?
– Vi har fått löpande information och tidigare förhandlat om själva installationen av fibernätet, där har det inte varit några konstigheter. Men vi har inte fått veta villkoren för det. Informationen har förändrats hela tiden och att det är först nu det blivit konkret.

Att bostadsbolagen knappast varit frikostiga med tydlig information är uppenbart. Till Göteborgs-Posten säger till exempel Göran Leander att den avgift för kabel-tv som tidigare ingått i hyran inte kommer att dras av. Den är för liten, menar han. Hur liten? Sekretessbelagt, förklarar Göran Leander för GP.

Inte heller Hyresgästföreningen har tillgång till de uppgifterna och Pedram Kouchakpour kan inte svara på varför.

– De säger samma sak till oss, att de avtalen är sekretessbelagda.

Han håller med om att det rimliga vore sänkta hyror eller att motsvarande basutbud ska ingå även framöver, men hänvisar till förhandlingarna.

– Vi får se vad förhandlingarna ger, men vår inställning är att förmånerna inte ska bort. Detta är en villkorsförändring, säger Pedram Kouchakpour som menar att det är svårt att kommentera detaljer eller vad Hyresgästföreningen kan sätta emot med hänvisning till pågående förhandlingar.

Det återstår alltså att se vad förhandlingarna ger. Skulle förhandlingarna stranda skjuts frågan till nästa instans, vanligtvis Hyresnämnden eller Hyresmarknadskommittén. Instanser som till syvende og sist har att följa den uppluckrade och allt mer marknadsliberala hyreslagen.

I de delar av Göteborg där utbyggnaden av fibernätet kommit längst pågår redan nu ett intensivt dörrknackande där de olika tv-bolagen raggar kunder. Det är inte orimligt att anta att många kommer att luras till dyrare och sämre abonnemang än tidigare.

Så försöker till exempel Comhem redan vinna så många av sina tidigare kunder som möjligt genom att helt enkelt skicka ut digitalboxar till hyresgästerna, utan tydlig information om alternativen.

Annica Bäckerstam tycker att övergången till fibernätet är typisk på många sätt.

– Det allmänna försvinner allt mer, allt ska betalas för och avgifterna blir fler. Hyran tar ju redan nu det mesta av lönen.

När ny teknik borde göra det bättre, billigare och bekvämare för oss riskerar det istället att bli dyrare och krångligare när marknaden ska styra.
Fakta

Hyresgästerna får betala notan

Kabel-tv och fibernätet
Teknikövergång
  • Comhem har levererat kabel-tv till allmännyttans hyresgäster sedan 1980-talet.
  • Kostnaden har betalats via hyran.
  • De kommunala bostadsbolagen i Göteborg har satsat på att dra in bredband via fibernät till alla sina hyresgäster.
  • Beslutet att sluta leverera kabel-tv innebär att hyresgästerna hänvisas till tv via fibernätet, genom andra leverantörer.
  • Kabel-tv släcks ned i omgångar i Göteborg från februari 2014 till juni 2014.
  • De kommunala hyresvärdarna i Göteborg är Poseidon, Bostadsbolaget, Familjebostäder och Gårdstensbostäder. De äger ungefär hälften av Göteborgs hyresbestånd.
  • Privata värdar berörs ännu inte.
  • Även i övriga delar av landet finns planer på övergång till fiberbätet allt eftersom tv-leverantörernas kontrakt med bostadsbolagen löper ut.
Kostnadshöjning
  • De paket som motsvarar dagens utbud (ca 10-15 kanaler) kommer att kosta mellan 128 och 275 kr i månaden, plus eventuell startavgift.
  • Enligt lagen har alla rätt att se SVT:s program utan månadsavgift. Därför har flera leverantörer så kallade “must carry”-paket (SVT, TV4 och ibland TV6), utan månadsavgift.
  • Hyresgästen måste dock fortfarande betala för digitalbox, 1500-3000 kr minus eventuell subvention från allmännyttan på 700 kr.
  • Det går även att köpa en inomhusantenn för marknätet, men ingen garanti för bra mottagning finns.
Förhandlingar pågår
  • Hyresgästföreningen befinner sig i förhandlingar om formen för övergången till fibernät.
Källa: Göteborgs-Posten
[[nid: view_mode=inlinenode]]