Hoppa till huvudinnehåll
Av

Riskkapitalbolag drar sig ur när skolvinster uteblir

Samtliga JB-gymnasier avvecklas i sommar på grund av uteblivna vinster för ägarna. Exemplet vittnar om det ohållbara systemet med kapitalintressen inom skolan.


Det danska riskkapitalbolaget Axcell Management har beslutat att göra sig av med skolorna inom JB Education. Fyra grundskolor och 19 av 23 gymnasieskolor ska säljas under sommaren. Gymnasieskolorna i Jönköping, Ängelholm, Hässleholm och Åkersberga läggs ner.

Anledningen till avvecklingen är enligt ett pressmeddelande från JB Education vikande elevunderlag och dåliga vinster för ägarna.

– Det är inte ekonomiskt försvarbart att fortsätta verksamheten med ett så vikande elevantal, säger vd Anders Hultin, till Sveriges Radio.

Beslutet påverkar sammanlagt över 14.000 elever på grundskolor, gymnasier och vuxenutbildningar.

Även om de flesta skolorna inom JB Education ser ut att få nya ägare vittnar exemplet om den ohållbara situation som systemet med friskolor och privat drift skapar inom det svenska utbildningssystemet.

Ansvaret för barns och ungdomars skolgång läggs över på riskkapitalbolag som sticker så fort vinsterna uteblir. Kapitalintresset medför automatiskt kortsiktiga perspektiv och efter vikande elevunderlag i ett par tre år fortsätter inte ens de största koncernerna verksamheten.

Investmentbolagen vill gärna göra vinst på den skattefinansierade skolan, men i vanlig ordning är det skattebetalarna och de enskilda eleverna som får betala när lönsamheten uteblir.

”Genom vår storlek och erfarenhet skapar vi trygghet för våra elever”, står det på JB-gymnasiets webbplats. Men sanningen är att vi har en situation i det svenska skolsystemet där en elev som påbörjar en gymnasieutbildning inte längre kan veta om skolan finns kvar när det är dags att ta studenten.

Ändå finns det en bred enighet i riksdagen om att låta galenskaperna fortgå. Så sent som för två veckor sedan presenterade Friskolekommittén, bestående av alla riksdagspartier utom Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna, sina förslag för friskolornas framtid.

Inget av det sju förslagen syftar till att förbjuda eller ens begränsa friskoleföretagens och därmed riskkapitalbolagens rätt att profitera på den svenska skolan. Förutom en något förbättrad kontroll och öppenhet är det fortsatt fritt fram för kapitalet.

För eleverna på de JB-gymnasier som lägger ner vid terminens slut riskerar sommaren att bli en lång oviss väntan på besked om hur nästa läsår kommer att bli. De fyra grundskolorna i JB-koncernen köps upp av AcadeMedia (Vittra, IT-gymnasiet), Sveriges största friskoleföretag, ägt av Wallenbergs riskkapitaljätte EQT.

Några gymnasier drivs vidare av Stadsmissionen och fyra skolor övergår i ett nybildat skolföretag som ska ledas av Anders Hultin själv.
Fakta

Riskkapitalbolag drar sig ur när skolvinster uteblir

JB Education
  • Friskolekoncern med grundskolor, gymnasieskolor samt eftergymnasial utbildning som yrkeshögskola och komvux.
  • Ägs sedan 2008 av danska riskkapitalbolaget Axcel Management.
  • Består av JB Grundskola, JB Gymnasiet samt JB Kompetens.
  • Utbildar över 14.000 barn, ungdomar och vuxna.
  • JB Gymnasiet är Sveriges största fristående gymnasieskola med över 10.000 elever.