Hoppa till huvudinnehåll
Av

Rutten affär i slutna rum – sossar i Umeå säljer ut lägenheter bakom ryggen på folket

Socialdemokraterna i Umeå, med stöd av borgarna, röstade i måndags för att sälja 10 procent av allmännyttiga AB Bostaden, vilket motsvarar 1.601 lägenheter. Det ruttna i affären är att den gjorts upp i slutna rum utan insyn.

Socialdemokraterna i Umeå, med stöd av borgarna, röstade i måndags för att sälja 10 procent av allmännyttiga AB Bostaden, vilket motsvarar 1601 lägenheter. Det ruttna i affären är att den gjorts upp i slutna rum utan insyn.
Köpare för drygt 1,1 miljard kronor är Heimstaden AB som kontrolleras av en norsk kapitalist, Ivar Tollefsen.

Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Sverigedemokraterna, Feministiskt Initiativ och Arbetarpartiet röstade emot. De socialdemokrater som var emot byttes ut inför omröstningen.

Kommunalrådet Hans Lindberg skrev så här i augusti 2014: ”Vi socialdemokrater anser att bostaden är en social rättighet och en del av den generella välfärden, så vill vi att det ska fortsätta vara. AB Bostaden är Umeåbornas egendom och ska inte säljas ut. ”

Tre år senare hävdas att man måste sälja för att kunna renovera och bygga äldrebostäder. Man menar alltså att hyresgästerna i AB Bostaden ska bekosta bostäder för äldre.
Samtidigt ökar överskotten i AB Bostaden för varje år. 2016 var nettoöverskottet 143,8 miljoner kronor.

Om det är lönsamt för privata bolag att låna för att köpa lägenheterna, så är det betydligt mer lönsamt för Bostaden att behålla dem. Enligt tidningen fastighetsvärlden beräknas Heimstaden få ett driftnetto på cirka 44,6 miljoner kronor av hyresintäkter på drygt 82 miljoner.

Sista ordet är inte sagt och beslutet kommer sannolikt att överklagas. Engagerade Umeåbor har dragit igång en namninsamling för att kräva en folkomröstning om utförsäljningen.

En liten klick socialdemokrater har gått bakom ryggen på sina egna medlemmar, övriga partier och framför allt alla Umeåbor. Inte ens ledamöterna i AB Bostadens styrelse fick veta något, en kallelse skickades ut tre dagar innan styrelsemötet på den 12 juni och handlingarna lämnades ut först på mötet.

Det visade sig också att Bostadens styrelseordförande Bernt Andersson (S) redan den 1 juni skrivit under ett preliminärt avtal om försäljning, med vems mandat?

Demokrati förutsätter insyn, öppenhet, offentlig debatt och granskning. Något de de styrande i Umeå inte vill veta av.

Sten Waltersson
Fakta

Rutten affär i slutna rum – sossar i Umeå säljer ut lägenheter bakom ryggen på folket

Heimstaden AB
  • Ivar Tollefsen, 56 år, är nummer 12 på listan över Norges rikaste med en förmögenhet på 12,8 miljarder NKR. Är en äventyrare som kör rally, klättrar i berg och åker skidor.
  • Hans bolag Fredensborg AS fördubblade vinsten 2016 till 5,3 miljarder NKR. Fastighetsvärdet var drygt 40 miljarder, skulden i bolaget 18,5 miljarder.
  • Erik Tollefsen äger Fredensborg AS till 100 procent. Detta bolag kontrollerar 98,4 procent av rösterna i Heimstaden AB med hjälp av 86,21 procent av aktierna.
  • Heimstaden AB slog förra året ihop sin bostadsportfölj med Nordhall AB som i september ifjol bytte namn till Heimstaden Bostad AB med 17892 lägenheter. Där äger Heimstaden AB 65 procent, Alecta 23 procent, Ericssons pensionsstiftelse 9 procent samt Sandviks pensionsstiftelse 3 procent.
  • Heimstaden AB äger dessutom 1080 lägenheter i Danmark och ytterligare 825 i Sverige.
  • Heimstaden AB gjorde totalt en vinst på 1,057 miljarder kronor och delade ut 147 miljoner kronor.