Hoppa till huvudinnehåll
Av
Pensionerad distriktssköterska

S öppnar för privatisering av Sollefteå sjukhus

Socialdemokraterna i Västernorrlands region öppnar upp för ”alternativ drift” i sjukvården, eller privat regi för att tala klarspråk.

I flera år har allianspartierna i Västernorrlands landsting (numera region) lobbat för att ”rädda” Sollefteå sjukhus, som länge varit under hård press, genom att prova ”alternativa driftsformer”. Socialdemokraterna har hittills alltid argumenterat mot dessa locktoner från privatiseringsmaffian, men nu har man fallit till föga.

Häromveckan öppnade sossarna för ”alternativ drift” i sjukvården, kanske i form av förenings/kooperativ drift, Norrtäljemodellen eller ”alternativ driftform på ett mer generellt sätt”, vilket väl ska tolkas som ett privat vårdföretag typ Aleris eller Capio.

Privat drivna vårdcentraler har funnits länge i regionen men nu är det alltså ett helt sjukhus som ska ut på marknaden. Inget beslut är taget än utan regionstyrelsen ordförande, Erik Lövgren (S), vill att regionstyrelsen snarast tar beslut om en utredning angående detta.

Redan har ju avlövningen av sjukhuset i Ådalen påbörjats genom att akut ortopedi, akut kirurgi, BB och inneliggande kvinnosjukvård redan lagts ned.

En inte alltför vågad gissning är att det är frågan om ett taktiskt utspel från sossarna. Det pågår ju en ockupation av sjukhuset för att påverka politikerna att åter öppna BB, och protesterna i hela Ådalen är såpass starka mot majoritetens usla vårdpolitik att Socialdemokraterna fått kalla fötter.

Man hoppas kunna förhala impopulära beslut, kanske över nästa val, för utredningar brukar ju ta sin tid, och så länge en sådan pågår, kanske man lyckas hålla liv i en förhoppning om att sjukhuset i Sollefteå ska få överleva – även om det blir i privat regi.

Många i Ådalen lär kunna acceptera en sådan lösning, då offentlig drift med ett fullödigt sjukhus förmodligen inte ses som ett trovärdigt alternativ längre efter alla nedskärningar och ett ständigt tjat om att man måste komma tillrätta med det eviga budgetunderskottet. Ännu ett bevis på att nedskärningspolitik och en allt svagare omfördelning av landets BNP krattar manegen för det privata näringslivet.

I välfärdssektorn har de en härlig kassako – till råga på allt på skattebetalarnas bekostnad. Det allmänna står för driften – de privata företagen tar hand om vinsterna.