Hoppa till huvudinnehåll
Av

Allers tryckare i jobbstrid

Den vinstrika danska Allerskoncernen har beslutat att lägga ner sitt svenska tryckeri. Beskedet möttes av tillfällig arbetsnedläggelse och blockerade grindar


Facken kräver dessutom en oberoende utredning och en tung styrelseledamot hoppar av i protest.

I förra veckan drabbades tryckarna på Allers av ett tungt besked. Företaget har beslutat att tryckeriet i Helsingborg ska läggas ner och 130 av 150 anställda förlorar sina jobb. Men tryckarna tänker inte ge sig utan strid. Efter beskedet lade de tillfälligt ner jobbet och blockerade grindarna till företaget så att de danska ägarna hindrades att komma ut.
När ägarna efter en stund tilläts lämna området möttes de av talkörer: ”Vi vill ha jobben kvar” och burop.

– En rapport visar att ska man stänga så ska man inte stänga i Helsingborg. Vi grafiker har hela tiden hävdat att med den lönsamhet Allers har så kan man ha tre tryckerier, sa ordföranden för grafikerna på Allers, Bo-Arne Andersson, till lokal media.

Den svenska delen av koncernen uppgavs i fjol omsätta 1,4 miljarder kronor och göra en vinst på cirka 150 miljoner. Allers har sina övriga tryckerier i Köpenhamn och Oslo och det är till Köpenhamn och även till externa tryckerier som produktionen av de 30 tidningar Allers ger ut i Sverige nu kommer att flyttas.

Felaktigt beslut
Allers påstår att man har en överkapacitet och att det krävs stora investeringar i Helsingborg. Men facken och flera av Allers svenska styrelseledamöter avfärdar detta. Grafikerna och Ledarna kräver att en oberoende löntagarkonsult går igenom rapporten som ligger till grund för beslutet.

– Det är djupt felaktigt och inte företagsekonomiskt riktigt. Den konsultrapport som tagits fram talar till Sveriges fördel, säger Allers tidigare vd Bengt Christell.

Han lämnar nu sitt uppdrag som vice ordförande i Allers styrelse i protest mot den nedläggning som röstades igenom med knappa 5-4.

Läggs tryckeriet ner avbryts en mer än 100 årig epok i Helsingborg.  Det har talats om en speciell ”Allersanda” och ofta har yrket gått i arv. Under många år hade tryckarna 6-timmars arbetsdag, vilket föranledde Proletären att besöka tryckeriet för en del år sedan.

Många trotjänare finns bland de nu drabbade och nästan halva styrkan har mer än 20 års anställningstid.
Misslyckas kampen för att rädda tryckeriet väntar en mycket tuff arbetsmarknad.

JULIUS NILSSON, Proletären 38, 2008