Hoppa till huvudinnehåll
Av

Arbetarseger - vild strejk lönade sig!

Seger! Kamp lönar sig! På morgonen 10 februari återgick renhållningsarbetarna i Stockholm till jobbet efter några dagars framgångsrik vild strejk.



– Vi får behålla det poänglönesystem som vi har stridit för att få ha kvar, säger Mats Björnberg, en av de strejkande. Arbetsköparnas förslag till lönesänkning och månadslön har dragits tillbaka.

– Vi har fått löfte om att sociala aspekter som arbetsmiljö och belastningstak ska tas med i beräkningen vid framtida upphandlingar, fortsätter han. De pågående upphandlingarna skjuts upp en månad.

– Arbetsgivarna har återkallat sin stämningsansökan till arbetsdomstolen. Vi slipper löneavdrag för strejkdagarna mot att vi kör in det växande sopberget. Det gör vi mer än gärna.

Renhållningsarbetarnas vilda strejk började fredag 6 februari men hade föregåtts av en längre tids kamp mot kommunens upphandlingspolitik och sopföretagens försök till lönedumpning. Tidigare i vinter demonstrerade de utanför Stadshuset.

– Jag jobbade fackligt i flera år men till slut tröttnade både jag och mina arbetskamrater på att inget hände och inga lyssnade, berättar Mats Björnberg. Det var därför som vi gick ut i strejk.

Strejken var välorganiserad. Efter att ha samlats på sina respektive åkerier körde arbetarna ut till förbränningsanläggningen i Högdalen, den gemensamma samlingspunkten. Där stod de i vinterrusket, sammanbitna och beslutsamma. Lastpallar eldades för att hålla värmen uppe.

Full uppslutning
Uppslutningen bakom strejken var nära nog fullständig. Drygt 150 renhållningsarbetare deltog från kommunens tolv olika upphämtningsområden. Sedan flera år tillbaka har de skilda arbetsgivare eftersom verksamheten sålts ut till sammanlagt fem olika privata entreprenörer.

Det var Stockholms stads upphandling med ett av dessa privata sopföretag som utlöste strejken. Liselotte Lööf AB vann anbudet på två nya områden i söderort från och med 1 april i år. Sedan tidigare hade företaget kontraktet på verksamheten på Östermalm.

Liselotte Lööf AB gick segrande ur anbudsstriden på grund av att de la sig mycket lägre än övriga entreprenörer. I innerstan låg företaget 3,2 miljoner kronor lägre än sin närmsta konkurrent. I söderort var skillnaden mellan 2,6 och 1,3 miljoner kronor beroende på område.

Kraftiga lönesänkningar
Anledningen till att Liselotte Lööf AB kunde sälja sig så billigt var att företaget planerat både lönesänkning och ökad arbetsinsats av sina anställda, sammanlagt 45 stycken.

– Hade företaget fått som de ville skulle vi ha åkt på lönesänkningar på 3000-7000 kronor i månaden, säger Mats Björnberg. Vår arbetsbörda skulle dessutom ha ökat med 20 procent. De krävde att vi skulle skriva på deras nya villkor för att få fortsatt anställning. Det var droppen!

Renhållningsarbetarna tjänar förhållandevis bra men de jobbar också ordentligt för pengarna. Med nuvarande poänglönesystem kan de komma upp i över 30000 kr i månaden. Men det tunga och stressiga arbetet sliter på kroppen och de är få som orkar ända fram till pension. När företagen konkurrerar med billiga anbud är det arbetarna som får betala.

(M)åste lyssna
– På morgnarna brukar jag se finansborgarrådet Sture Nordin (M) på väg till jobbet, fortsätter Mats Björnberg. När jag stått där med mina sopsäckar har jag flera gånger sagt till honom att de inte bara kan tänka på pengarna och bortse från kvalitén. Strejken borde äntligen ha fått honom att lyssna.

Mullret från den slumrande arbetarjätten hördes genom Stadshusets korridorer ända in i de privata bolagens styrelserum. Kraften i kollektivet har framtiden för sig!
 
JOHAN WIMAN
Proletären 7, 2009