Hoppa till huvudinnehåll
Av

Facklig kritik mot lönesveket

Flera LO-förbund är kritiska till IF Metalls så kallade krisöverenskommelse om lönesänkningar med arbetsköparna. Förbunden tror inte att det räddar jobben och få tror att något liknande avtal kan bli aktuellt för deras förbund.



Redan samma dag som uppgörelsen avslöjades blev IF Metall kritiserat av Gruvtolvans ordförande Harry Rantakyrö och kollegan Tomas Nilsson i Gruv 4:an. Även Byggnads avtalssekreterare Gunnar Ericsson var snabbt ute och kritiserade det skamlösa avtalet.

Faktum är att företrädare för Pappers, Elektrikerna, Kommunal, Livs, Seko, Skogs- och träfacket med flera alla har avfärdat krisuppgörelsen. På frågan om liknande avtal är aktuellt för Elektrikerförbundet blir svaret ett bestämt nej från förbundets förhandlingschef Ronny Wenngren.

– Absolut inte. Våra medlemmar accepterar inte det, säger han till Proletären och ger också uttryck för en oro om att IF Metalls avtal kan sprida sig och bli en generell lönepressare på hela arbetsmarknaden.

Öppnar dammluckor
– Något liknande avtal med arbetsgivarna blir det definitivt inte för vår del, säger Ronny Wenngren.

Även andra fack är oroliga över att lönesänkningar kan börja accepteras på många håll efter IF Metalls uppgörelse med arbetsköparna. Till LO-tidningen säger Sven-Olof Hellman, avtalssekreterare på Seko, att risken nu är stor att ”dammluckorna öppnas”.

Hotell- och restaurangfackets ordförande Ella Niia säger att det här med så kallade permitteringslöner inte är något alternativ för deras förbund. Många medlemmar är redan deltidsarbetare och den genomsnittliga arbetstiden är i dag bara en dryg halvtid.

– Vi har fått liknade förslag till avtal som IF Metall nu har skrivit på av vår arbetsgivarpart, men vi har sagt nej. Det ställningstagandet är klart för vår del, säger Jan-Henrik Sjöholm, förbundsordförande i Pappers till Proletären.

Lokal lönebildning
 – I och med avtalet har IF Metall hamnat på samma kurs som vissa inom Svenskt Näringsliv förordat, nämligen lokal lönebildning och att man måste göra undantag från de centrala kollektivavtalen för att företagen ska kunna överleva, säger Sjöholm.

När Proletären ringer Kommunals andre vice ordförande, Håkan Pettersson, för att fråga hur de ställer sig till IF Metalls avtal får vi beskedet av Serkan Köse, Kommunals pressekreterare, att Petterson inte har tid för en intervju och därför uppmanas vi att i stället citeras ett pressmeddelande som lagts ut på Kommunals hemsida.

”Vi är inte särskilt glada över IF Metalls avtal eftersom det riskerar att påverka även oss”, skriver Kommunal. Mer kritik än så blir det inte mot krisuppgörelsen. 

Det slirar oroväckande när Kommunal blundar inför själva sakfrågan att IF Metall tvingat på medlemmarna ett lönesänkningsavtal.

Sladdande kritik
I stället riktas fokus på den ansträngda ekonomin i landets kommuner, och att regeringen måste skjuta till mer pengar. Att konsekvent avfärda lönesänkningar som en utväg även för Kommunal är det inte tal om.

Andemeningen i pressmeddelandet är att det inte är Kommunal som ska klandras om de väljer att göra det som IF Metall gjort, utan regeringen.

Sammanfattningsvis är LO-förbunden kritiska mot att IF Metall agerat på egen hand. Men vilka konsekvenser det får för den fackliga ”enigheten” är för tidigt att fastställa. Inget förbund är i dag berett att skriva på liknade avtal. Kommunal sladdar däremot betänkligt i frågan.

KENT HALDEBO
Proletären nr 11, 2009



Kapitalister jublar över lönesänkningsavtalet
IF Metalls uppgörelse om sänkta löner och arbetstid applåderas som väntat av arbetsköparorganisationerna. Nu vädrar man morgonluft och avsteg från den traditionella svenska modellen med centrala kollektivavtal.

Flera LO-förbund som Proletären har talat med har redan fått inviter om att teckna liknade avtal som IF Metall kommit överens om med Teknikföretagen. Både Skogs- och Träfacket och Pappers har haft överläggningar i frågan med sina respektive arbetsköpare, men de har bestämt tackat nej till propåerna.

”Jag tror att överenskommelsen är utomordentligt angelägen eftersom det ger företagen en möjlighet att snabbt få en kostnadsanpassning till en lägre produktionsnivå”, säger Anders Narvinger vd för Teknikföretagen.

Mycket nöjda
Anna-Stina Nordmark, vd på Företagarnas riksorganisation, säger belåtet till Ekot att det ”här öppnar upp för andra branscher att diskutera den här frågan och en utväg för många småföretag där man inte har kollektivavtal att ta till sig den här modellen”.

Jonas Milton, vd för Almega, arbetsköparorganisationen för tjänsteföretag, är också mycket nöjd efter IF Metalls kullerbytta på svensk arbetsmarknad. Nu vill Almega ha en uppgörelse med tjänstemännen av Metallmodellen om konjunkturanpassad lön och arbetstid.

– Vi kommer att ta upp diskussioner med våra motparter, säger Jonas Milton till Dagens Nyheter.

Han anser att frågor om löner och annat ska ligga närmare företagen och att det är precis vad som händer nu. ”Vi kan inte planka industrins lösningar, men det kan finnas med som en möjlighet”, säger Milton.

Med tiden kommer även Sveriges Kommuner och Landsting att anamma IF Metalls avsteg inom industrin och kräva av sina anställda att de sänker löner och arbetstid för att rädda kommunernas ekonomi. Ett tjänstemannaförslag med den innebörden har redan lagts i värmländska Forshaga.

KH