Hoppa till huvudinnehåll
Av

Göteborgs Hamn avskedar femtio

Göteborgs Hamn AB meddelade under tisdagen den 5 maj att 50 hamnarbetare ska sägas upp.



De uppsagda hamnarbetarna får gå från sina anställningar från den 16 augusti. Dessutom ska 43 ytterligare arbetare lämna sina jobb som avtalspensionärer.

Uppsägningen visar på det absurda i att Hamnarbetarförbundet varit utestängda från förhandlingarna om varslet. Bland de uppsagda är 46 medlemmar i Svenska Hamnarbetarförbundet och 4 medlemmar i Transportarbetareförbundet.

Klingar falskt
Enligt Göteborg Hamn ska det göras 15 undantag från turordningslistan, och som en händelse är nästan alla, 13 stycken, av de undantagna arbetarna medlemmar i Transport.

I senaste Transportarbetaren hävdar Transports ombudsman i hamnen Anders Gustafsson att de minsann ”företräder samtliga anställda och alla delar av verksamheten finns representerad i delegationen.” Det klingar minst sagt falskt nu.
Hamn 4an ska nu se över tur- ordningslistorna och granska det riktiga i dem, eftersom företaget tidigare inte har kunnat ta fram korrekta uppgifter om de anställdas sammanlagda arbetstid.

Till det måste läggas att 92 procent av de uppsagda har saknat facklig representant vid varselförhandlingarna.

Inga varsel nödvändiga
Hamnarbetarförbundets inställning har från början varit att inga varsel är nödvändiga, eftersom det inte råder någon övertalighet.

Strejken mellan den 20 och 24 april visade också just detta, eftersom det ledde till stora störningar och omläggningar i hamnverksamheten.

Enligt hamnbolagets förhandlingschef Peter Svanberg sänkte strejken hamnens kapacitet med 20 procent.
Nu efter strejken utnyttjas övertid och extrapersonal varje dag.

Även om volymerna skulle komma att vika ytterligare skulle aviserade uppsägningar och pensionsavgångar för sammanlagt 93 kollektivanställda innebära att uttaget av övertidsarbete och extrapersonal kommer att behöva höjas mycket kraftigt.
Reaktionerna bland hamnarbetarna är mycket kritiska.

–  Vi ser Göteborgs Hamns och Transport2ans hantering av uppsägningshotet som ett gigantiskt misslyckande. Beslutet att säga upp hamnarbetare är orealistiskt, en organisatorisk missbedömning som kommer att bli dyr för hamnverksamheten säger Hamn4ans ordförande Peter Annerback i en kommentar.

– Göteborgs kommuninvånare tvingas bära kostnaden för att 50 hamnarbetare, många med familjer, förpassas till arbetslöshet helt i onödan. Men det högsta priset betalar givetvis våra unga medlemmar, som alltså ska bli av med sin försörjning efter en uppsägningsprocess de inte haft någon insyn i och helt saknar förtroende för, fortsätter han.

– Vi kommer inte att ge oss. Uppsägningarna river upp en enorm ilska här nere. Vi är beredda på en långdragen fight för att återinföra en fungerande arbetsordning i bolaget, där vi som majoritetsfack har en given plats vid förhandlingsbordet, avslutar ordförande Peter Annerback.

PÄR JOHANSSON
Proletären nr 19, 2009


Hamnarbetarna fortsätter strejken
Hamnarbetarförbundet avdelning 4 beslutade på ett enigt medlemsmöte i förra veckan att fortsätta och utvidga strejken.
Det är det självklara steget att ta eftersom hamnledningen fortfarande förvägrar Hamnarbetarförbundet att företräda sina medlemmar när det gäller förhandlingar om övertalighet, turordningslistor, avtalspensioner och schemaomläggningar.

Den första omgången av strejken som ägde rum mellan 20 och 24 april har bemötts kallsinnigt från Göteborgs Hamn AB, som fortsätter hävda att de har följt de regler som finns på svensk arbets- marknad. Det är Göteborgs Hamn som nu valt att inte förhandla med Hamnarbetarförbundet, där företaget tidigare kunnat förhandla med både Transport 2:an och Hamn 4:an.

Utvigdad stridsåtgärd
Det utvidgade strejkvarslet blev klart under tisdagens morgon. Stridsåtgärden innebär total arbetsnedläggelse under två timmar tisdagen den 19 maj respektive onsdagen den 20 maj, samt under tre timmar tisdagen den 26 maj respektive lördagen den 30 maj.

Sedan tidigare ligger ett repressalievarsel om strejk måndagen den 11 maj under två timmar, som ett svar på att hamnbolaget använt sig av två strejkbrytare under konfliktens första dag.

Hamnarbetarförbundet visar återigen att man rakryggat tar strid för sina medlemmars intressen, och gör det självklara att fortsätta konflikten tills förbundet ges rätten att företräda sina medlemmar.