Hoppa till huvudinnehåll
Av

Högern öppnar för fri arbetskraftsimport


Lagom till 1 maj lade regeringen tillsammans med miljöpartiet fram sin proposition om nya regler för arbetskraftsimport till Sverige. Den största förändringen är att det ska vara företagens krav och behov som ska styra, inte arbetskraftsbrist inom respektive bransch.

Det är den sk myndighetsbaserade arbetsmarknadsprövningen som upphör. Istället skriver regeringen att det ”ska vara arbetsgivarens bedömning av behovet av en sådan rekrytering som ska vara utgångspunkten”. Ett klart brott med den svenska modellen på arbetsmarknaden, den korporativa beslutsprocess som tillämpats sedan 1930-talets som förutsatte inflytande från såväl fackföreningarna som arbetsköparna och staten.

En modell som moderaterna i högerregeringens gång på gång bekänner sig till i ord, men som de i handling vänder ryggen till. Att det handlar om EU-anpassning behöver vi knappast påpeka.

Proletären har tidigare skrivit om de förändrade reglerna för arbetskraftsimport och varnade då för högerns intentioner att överlåta helt fritt till företagen att importera arbetskraft. De farhågorna har nu besannats. Regeringen har alltså helt bortsett från den tidigare utredningen som föreslog att arbetsmarknadsstyrelsen fortfarande skulle ha ett avgörande inflytande samt att fackföreningarna skulle vara delaktiga i processen. Propositionen  konstaterar helt okritiskt att arbetsgivarna har den största kompetensen att avgöra om de behöver importera arbetskraft.

Redan i andra meningen sägs det öppet vad som är syftet med lagändringen: ett effektivare och mer flexibelt system för arbetskraftsinvandring som har till syfte att underlätta rekryteringen av arbetskraft från tredjeland.  Propositionens hela syfte är alltså att göra arbetskraftimporten mer effektiv och snabbare – för företagen. Till exempel så har det tidigare krävts ett särskilt tillstånd för att importera arbetskraft för säsongsarbete, men som nu tas bort. Det är arbetsgivarens behovsbedömning som ska gälla.

Import utanför EU
Propositionen öppnar också upp för arbetskraftimport från länder utanför EU. Arbetare kan sökas i tredje land efter att tjänsten utannonserats inom EU/EES och Schweiz.

Det blir även enklare att få visum för att gå på anställningsintervjuer i Sverige. Dessutom förlängs tidsgränserna både för uppehålls- och arbetstillstånd. Först beviljas ett tillstånd för som längst två år. Därefter kan det förlängas ytterligare två år. När fyra år har gått kan personen få ett permanent uppehållstillstånd.

Den nuvarande arbetskraftsimporten av främst byggnadsarbetare från Östeuropa har inneburit att arbetare utnyttjats under slavliknande förhållande. Flera sådana fall har tidigare avslöjats. Dessutom dräneras länderna varifrån arbetarna importeras på yrkeskunnig och välutbildad arbetskraft.

I förlängningen verkar arbetskraftsimporten lönedumpande på svenska löner. I de lokala löneförhandlingarna på Saabs fabrik i Trollhättan förklarade företaget att de svenska Saab-arbetarnas löner ska ”hamna i nivå med de löner GM betalar i Polen”, som Proletären kunde berätta i nummer 15.

Regeringen och miljöpartiet kan inte blunda för detta faktum, och tvingas beröra det kort i propositionen. Det kommer fortsatt vara så att ett villkor för arbetstillstånd är att det går att försörja sig på anställningen, och regeringen skriver också att ”De erbjudna anställningsvillkoren får inte vara sämre än de villkor som följer av svenska kollektivavtal eller praxis inom yrket eller branschen.”

Det sägs också att det ”nya systemet inte får underlätta för oseriösa arbetsgivare att hitta arbetskraft genom att erbjuda anställningsvillkor som är sämre än dem som gäller för arbetstagare redan bosatta i Sverige.” Hur detta ska efterlevas överlämnas till migrationsverket som ska kontrollera att fackföreningarna fått yttra sig om anställningsvillkoren. Trots att fackföreningarna tidigare rent formellt har varit delaktiga i processen, så har det inte hindrat arbetskraftsimport där lönerna legat långt under normala svenska löner.

Ändringarna ska träda i kraft den 15 december i år, och det kommer inte att finnas några övergångsbestämmelser. Regeringens och miljöpartiets nya regler öppnar upp för ökad arbetskraftsimport och i förlängningen ökad lönedumpning.

PÄR JOHANSSON
Proletären 19, 2008