Hoppa till huvudinnehåll
Av

Krisens ansikten: Lag och rätt

Vad är lagar? Överklassens uppfinning att på så kallad laglig väg hålla underklassen under sig. Så skrev August Strindberg när han var som rödast och argast.



Lite väl kategoriskt. Lagboken innehåller mer än detta. Vi kommunister är inte för laglöshet och anarki. Men i dessa tider måste frågan ställas: på vems sida står lagen?

USA-företaget 3M beslutade att lägga ner sin fabrik i franska Pithiviers. Då fick de anställa nog. De tog chefen som gisslan och stängde in denne på hans kontor. Direktören för Sonys fabrik i Frankrike råkade ut för samma sak ett par veckor tidigare.
Brottligt, säger lagen. Våldsverkare, ropar massmedia.

I förra veckan samlades AB Volvo till bolagsstämma och beslutade om att dela ut fyra miljarder till aktieägarna. Samma dag kallades samtliga 800 som har förlorat jobben på Tuvefabriken i Göteborg till arbetsförmedlingen. Att behålla samtliga 7600 personer som varslats eller sagts upp i Sverige skulle kosta cirka tre miljarder kronor. 75 procent av den nu beslutade utdelningen.

*
Ekot från stämmans massiva ja-rop till utdelningen hann inte ens klinga ut förrän företaget kallade facket till förhandling om lönesänkningar för de som är kvar på företaget.

Lagligt, säger paragraferna. Nödvändigt, ropar massmedia.

En vettig lösning förklarade Olle Ludvigsson efter att lönesänkningsavtalet införts på Volvo Personvagnar. Den alltid lika positiva Olle, som för övrigt satt och röstade ja till förra veckans aktieutdelning, finner säkert sänkningen av även AB Volvos arbetares månadslöner som rimlig och vettig.

Umeåklubben kallar det för utpressning. Helt riktigt! Men ändå sätter man sig i förhandlingar. Det är lätt att stå vid sidan av och peka finger. Men en gyllene regel vid utpressning är att inte ge efter genom att förhandla med utpressarna.   

Reglerna kräver att man förhandlar. Lagen förbjuder strejker och stridsåtgärder då ett kollektivavtal finns. Så är vi tillbaka där vi började. Men lag och rätt är inte samma sak. ”Man bör inte odla respekten för lagen så mycket som respekten för rätten”, skrev den amerikanske författaren Thoreau.

Det är dags för Sveriges arbetare och fackföreningar att sluta prata om vad som är lagligt, nödvändigt, rimligt eller vettigt. Och istället fråga sig vad som är rätt.

Att sparka ut tusentals arbetare i arbetslöshet är lagligt. Men att kämpa för sina jobb genom att strejka eller ta över sina arbetsplatser är olagligt. Men vilket är rätt?

Att tömma bolagen på pengar genom miljardutdelningar till aktieägarna och bonusar till direktörerna är lagligt. Att genom hot om avsked tvinga arbetarna att gå med på sänkt lön är lagligt. Men är det rätt?

*
Anders Borg säger att det råder nationellt nödläge och därför måste vi sitta stilla i båten. IF Metall säger att det råder undantagstillstånd och skriver därför under på lönesänkningar. Vi måste alla dra vårt strå till stacken för att komma ur krisen, säger de.

Visst råder det nödläge. Men det sämsta vi arbetare kan göra i detta läge är att sitta still i båten. Tvärtom! Krisen är resultatet av att vi suttit still i båten allt för länge och låtit dem sno åt sig allt de kommit över.
 
Istället för Borgs och IF Metalls floskler om alla tillsammans, vilket i praktiken är att dumpa över alla krisens kostnader på arbetarklassen, säger vi klass mot klass. Det som är rätt för arbetare är ofta fel för kapitalisterna. Men det gör det inte mindre rätt för det!

ROBERT MATHIASSON
Proletären nr 15, 2009