Hoppa till huvudinnehåll
Av

Nej till avsked: "Inga uppsägningar är nödvändiga"

Inga uppsägningar är nödvändiga! Låt Volvos vinster komma arbetarna till del istället för aktieägarna!



Det är bestämda tongångar när Proletären träffar medlemmar ur Kommunistiska Partiets arbetsplatsförening på Volvo Lastvagnar utanför Tuvefabriken i Göteborg. Genom flygblad och Proletärenförsäljning försöker man samla arbetskamraterna bakom kravet att inga uppsägningar är nödvändiga.

– Vi kan aldrig acceptera att en tredjedel får gå bara för att det är lågkonjunktur, säger Robert
Johnsson. Vi kommer försöka att organisera alla, oavsett partipolitisk tillhörighet, till motstånd.

– Jag har jobbat i 37 år på fabriken, fortsätter han. Lågkonjunkturer har kommit med jämna mellanrum utan att för den skull leda till varsel. Tidigare blev man permitterad med permitteringslön.

Men Volvokommunisterna påpekar att varslen kommer i en tid när företaget samtidigt pratar om rationaliseringar, och man misstänker att lågkonjunkturen utnyttjas för att göra sig av med folk och låta färre göra mer.

– Samtidigt som man varslar här öppnar Volvo Lastvagnar en ny fabrik i Moskva som ska anställa 5000 man, påminner Jörn Henningsen.

– Och hur blir det när konjunkturen vänder, fortsätter Håkan Olofsson. Kommer de som avskedas återanställas eller ska de som bli kvar få jobba hårdare?

Stora vinster
Men med de vinster AB Volvo redovisat de senaste åren finns ingen anledning till vare sig uppsägningar eller rationaliseringar.

I det flygblad kommunisterna delat ut på fabriken framgår det att bara en veckas vinst under andra kvartalet i år skulle räcka till en årslön, inte bara för de som varslas i Göteborg, utan för samtliga 1400 som varslas om uppsägning.

– Inte en endaste arbetare ska behöva gå, säger Håkan Bylin. Samhället ska inte behöva försörja flera hundra arbetslösa samtidigt som tiotals miljarder delas ut till aktieägarna.

Kritiken mot företaget är hård. Men ilskan riktas även mot den lokala fackklubben som de inte anser agerat på ett tillräckligt kraftfullt sätt. Eller rättare sagt inte agerat alls.

– Dom har kritiserat att företaget inte informerat om varslen, säger Jörn Henningsen. Så om de bara informerar i tid är det ok att säga upp folk?

– I Umeå har verkstadsklubben ställt tydliga krav. De har sagt att inga varsel är nödvändiga och bland annat krävt sex timmars arbetsdag för att rädda jobben, fortsätter Håkan Bylin. Men något sådant har inte hörts här i Göteborg.

– Här pratar de om omställningsbidrag och hjälp med arbetsförmedling. Deras enda handlingslinje är att det ska vara så smidigt som möjligt att bli arbetslös. De har helt accepterat att det får gå till så här.

Kommunisternas krav på facket är att kalla till ett stormöte så att arbetarna kollektivt får formulera sina krav.

– Vi måste sätta press så att förhandlarna inte godkänner något över medlemmarnas huvuden, säger Jörn Henningsen.

Och det finns möjlighet att utöva påtryckningar på företaget, bara modet och viljan finns.

– Uppsägningarna kommer inte äga rum på ett halvår, säger John Näsman som anslutit under samtalets gång. Företaget har flera beställningar liggandes. Lastbilar kommer att byggas i rasande takt innan uppsägningarna träder i kraft.

– Om facket vågade visa handlingskraft skulle de utlysa total strejk. Det hade fått kännbar effekt på vinsterna.

Men att facket kommer visa sådan handlingskraft tror de inte. Snarare att arbetstakten kommer skruvas upp ytterligare innan uppsägningarna träder i kraft.

– Företagets agerande är kapitalismen i ett nötskal och facket accepterar det, anser John Näsman.

– Tidigare hade Metall skrivningar om socialism i sina stadgar. Det märks att de tagit bort dem.

WICTOR JOHANSSON
Proletären nr 41, 2008