Hoppa till huvudinnehåll
Av

Patentdemokrati på Scania


På Metalls avtalsråd häromveckan rapporterade avtalssekreterare Veli-Pekka Sätillä om sitt lönesänkningsavtal med Teknikföretagen. Minst hundrafemtio lokala avtal om sänkt arbetstid och lön har träffats.

Bland avtalsrådets nästan två hundra medlemmar hördes någon enstaka invändning om sakinnehållet, att arbetarna ska betala kapitalets kris. Däremot var de flesta eniga om att demokratin satts ur spel. Förbundsledningen skulle minsann ha förankrat avtalet innan det skrev under.

I dagarna hörs liknande tongångar i samma sakfråga. Men från helt annat håll. Det är nyliberalerna i allt från Länstidningen i Södertälje över Bonnierdraken DN till kapitalistorganet Dagens Industri som vräker sig över den bristande medlemsdemokratin i – Metall.

Men nu står inte förbundsledningen i den nyliberala skottgluggen utan just den fackliga mellankader som sitter i avtalsrådet. Anledningen är att klubbledningen på Scania i Södertälje sade blankt nej till företagets propå om lönesänkning med av företagsledniningen påstådda 10 procent. Som i verkligheten var långt över femton procent, vilket veckans baksideskrönikör påtalar.

”I förra veckan sade klubbledningen nej under viss kritik från medlemmarna, men nu ska medlemmarna få rösta”, konstaterar tisdagens Di grötmyndigt. Men påståendet är inte sant. Sanningen är att ledningarna för Metalls verkstadsklubbar vid Scania tog strid mot lönesänkningen och aktieägarnas fräcka tilltag att samtidigt tilldela sig själva 2 miljarder kronor i aktieutdelning.

I god arbetardemokratisk ordning lades styrelsens nej till lönesänkning fram för ett välbesökt beslutande medlemsmöte som med klar majoritet avvisade lönesänkningsbudet och därmed kraven på medlemsomröstning. Det senare ett förfarande som ställer kollektivets samlade agerande åt sidan och överlåter till medlemmarnas enskilda avgörande. Precis det som monopolkapitalet så hett åtrått allt sedan de sade upp klassamarbetet och de centrala avtalsrörelserna.

Efter en monumental hetskampanj särskilt genom lokala Länstidningen och genom direkta hot om massavskedanden från Wallenbergstyrda Scania, kryddad med tjänstemannafacket Unionens medlöperi, föll fackklubbarna till föga och arrangerade den av nyliberalerna åtrådda med-lemsomröstningen.

”Oavsett utgången av valet finns en segrare – medlemsdemokratin”, skriver DN i ett ledarstick. Ju längre kapitalister och aktieägare lyckas pressa ner lönerna desto mer demokrati.

Patentdemokraternas logik är talande. Metalls lönesänknings-avtal har öppnat dörren till avgrunden.

Ledare
Proletären nr 20, 2009