Hoppa till huvudinnehåll
Av

Schenker sänker lönen

– Det är jävligt grisigt av företaget. Det säger Patrik Ljunggren, ordförande i Transportklubben på Schenkers terminal i Bäckebol, Göteborg, om att företaget har sänkt lönen med upp till 3000 kronor i månanden.


 

Patrik Ljunggren och arbetskamraten Johan Nyman har kunnat komma iväg ifrån terminalarbetet för en pratstund.
Medan långtradarna kör ut och in ur portarna berättar de om företagets offensiv mot arbetarna på Schenker i Bäckebol.

– Det handlar om att företaget har sagt upp ett lokalt avtal som legat ovanpå det centrala, och de har gjort det mitt under pågående avtalsperiod, säger Patrik Ljunggren.

– Vi var inne i en förhandling med Schenker om ett nytt lokalt premieavtal, lägger Johan Nyman till.
Det tidigare premiesystemet var gammalt, och de flesta av arbetarna på Schenker Bäckebol hade slagit i taket på det, och därför var inte fackklubben motståndare till att omförhandla.

Facket sa nej
När förhandlingarna väl var igång visade sig företaget inte vilja förbättra premiesystemet, tvärtom försämra det med mindre pengar i lön, och fackklubben sa helt naturligt nej. Stödet från arbetarna för ett sånt beslut var stort.

– Två medlemsmöten hade sagt kraftfullt nej till att godta någon form av lönesänkning säger Patrik Ljunggren.  
Schenker AB med sin personalchef Michael Behrendt lägger på sedvanligt manér allt ansvar på arbetarna.

– Det var klubben som inte ville fortsätta förhandla, säger Michael Behrendt till tidningen Transportarbetaren.

Ingen fackförening som verkligen vill företräda medlemmarnas intressen kan dock gå med på ett avtal som försämrar lönerna, oavsett hur mycket företaget pressar på för det. Dessutom är det ingen slump att Schenker i Bäckebol säger upp det lokala avtalet just nu.

– Transportföretagen har, med stora jättarna DHL och Schenker i spetsen, gjort en gemensam satsning på att dumpa lönerna. Det är en samlad attack mitt under fredsplikt, slår Patrik Ljunggren fast, och får medhåll av Johan Nyman.

– Nu tar företaget chansen att dumpa lönerna när det är sämre tider och ekonomisk kris, säger han. Dessutom hotar företaget med varsel av anställda. Visst, vi har mindre att göra i perioder, men när det väl kommer in gods så måste vi vara en viss mängd folk som hanterar det. Det går inte att skära ned hur som helst.

Transportföretagens agerande ska också ses som en markering inför kommande centrala förhandlingar med Transportfacket, som ska starta i slutet av juni.

Upprörd stämning
Stämningen bland arbetarna på Schenker Bäckebol är upprörd, och det finns ingen som har förståelse för företagets agerande.

– Nästan 3000 kr i månaden är inte lite pengar att förlora, klart folk är förbannade, säger Johan Nyman. Vissa har lån på både bil och hus, och det är ju frågan om en del måste flytta, när lönesänkningen slår igenom.
Nu väntar centrala förhandlingar eftersom Transport inte har accepterat företagets agerande, och en central ombudsman från Transport ska komma till Bäckebol.

– Vi får se vad som händer nu, men det är stort missnöje bland arbetarna här, berättar Patrik Ljunggren. På klubbens förra medlemsmöte som var välbesökt var alla mot att acceptera detta. Det har varit snack om att strejka vilt om företagets lönesänkning inte dras tillbaka.

PÄR JOHANSSON
Proletären nr 24, 2009