Hoppa till huvudinnehåll
Av

Censuren mot Oprør till Högsta domstolen

Den danska föreningen Oprør får nu sin sak prövad i högsta juridiska instans i Danmark, Højesteret. Delar av Oprørs hemsida har tidigare släckts ner av polisen på grund av att man bedrivit en pengainsamling till rörelser som terroriststämplats av EU.



Tidigare har två olika instanser motsvarande tingsrätt och hovrätt gett polisen rätt. Dessa utslag har av Oprør uppfattats som principiellt viktiga och man har begärt prövningstillstånd i Högsta domstolen. Detta har nu beviljats mot polisens krav om avslag.

Räcker EU:s terroristlista?
Kan polisen hur som helst censurera en politisk appell om stöd till befrielserörelser på EU:s terroristlista?
Kan domstolarna spika besluten enbart med hänvisning till EU:s terroristlista?

I sitt brev till Oprør motivera prövningsnämnden inte närmare sitt beslut. Men Oprørs talesman Patrick Mac Manus tvekar inte. Till Dagbladet Arbejderen säger han:

– Det är en principsak. EU:s terroristlista är inget juridiskt dokument och kan därmed inte bilda grundlag för rättspraxis. Oaktat detta grundade både tingsrätten och hovrätten sina beslut på EU:s terroristlista.

Det var i augusti förra året som föreningen fick sin appell beslagtagen. Appellen uppmanar till att samla in pengar till någon av de rörelser som finns på EU:s terroristlista och som kämpar demokratiska, sekulära och humanistiska mål. Uppmaningen har i Sverige hörsammats av de ca 140 personer som undertecknat demokratiuppropet. Uppropet kan läsas i sin helhet på www.demokratiuppropet.se

HD-prövning mot polisens vilja
I Danmark har ingen av rättsinstanserna behandlat frågan om medborgarnas yttrandefrihet. Domstolarna har inte heller bemödat sig om att bevisa att de rörelser som EU har beslutat är terroristorganisationer faktisk också är det.

– Av den anledningen är det ett viktigt framsteg att fallet nu skall prövas i Högsta domstolen, menar Patrick Mac Manus.

Fallet prövas alltså mot danska polisens vilja. Den menar att fallet saknar principiell natur och att polisen fritt kan beslagta bevismaterialen.  Absurt naturligtvis, då yttrandefriheten i Danmark har ett stärkt skydd i grundlagen. Samtidigt finns uppropet på dryga 50 hemsidor runt om i världen, vilket visar att polisens ingripande inte är effektivt, ett krav enligt dansk lag.

BENNY CHRISTENSEN
Proletären 16, 2006

• Denna artikel ingår i veckans tema: "Hotet mot demokratin".