Hoppa till huvudinnehåll
Av

Det lönar sig att kräva sin rätt

Professor Dennis Töllborg som framgångsrikt drivit de fem åsiktsregistrerades fall i Europadomstolen hävdar bestämt att alla åsiktsregistrerade ska kräva sin rätt.



Genom trycket från de många registrerade så har faktiskt antalet utlämnade uppgifter från Säpo-registret till arbetsgivare genom registerkontrollen sjunkit till nästan noll under 2000-talet.

Varför är det så viktigt att alla som registrerats kräver sin rätt?
– Trycket från de många är nödvändigt för att förändra systemet, säger Dennis Töllborg. Därför ska alla som misstänker att de varit registrerade kräva av Säpo att få se sina akter och av regeringen begära att de också får skadestånd.

Avskedades
Snickaren Torsten Leander avskedades från sin tjänst på marinmuseum i Karlskrona sedan han utsatts för personalkontroll (numera benämnd registerkontroll) och Säpo meddelat att Leander fanns registrerad hos Säpo. Dennis Töllborg drev fallet i 18 år. Men först 1997 tvingades regeringen bevilja Leander ett skadestånd på 400.000 kronor.

Jämför fallet Leander och de fem du senaste företrädde i Europadomstolen.
– Det var oerhört viktigt att Leander vann. Dåvarande justitieminister Laila Freivalds gav Leander skadestånd ”ex gratia”, av nåd. Här är den stora skillnaden med den aktuella segern där Sveriges regering av Europadomstolen dömts som skyldig till kränkning av fem åsiktsregistrerades rättigheter.

Sverige har dömts för brott mot fyra punkter i Europeiska konventionen om de mänskliga rättigheterna och regeringen har att betala skadestånd till de fem och att stå för delar av deras rättegångskostnader. Nytt är också att skadeståndet belastar Säpos budget vilket Dennis Töllborg anser vara viktigt.

Hur hjälper det den stora gruppen åsiktsregistrerade att några få ges ersättning av staten?
– Pengar kan aldrig ersätta den kränkning det innebär för den enskilde att efter registerkontroll förlora jobbet, omplaceras eller hindras i yrkeskarriären. Men det är viktigt att ta emot pengarna för det är bara det som räknas som ett erkännande av staten att den gjort fel och faktiskt har avslöjandet av åsiktsregistreringen hjälpt de många.

För att ersätta Rikspolisstyrelsen, RPS, styrelses undermåliga hantering av dessa ärenden, tvingades regeringen 1 juli 1996 skapa Registernämnden med uppgift att pröva frågor om utlämnandet av uppgifter ur Säpos register.

– Då sjönk omgående antalet fall markant där begärda uppgifter verkligen lämnades ut till arbetsgivaren. När Torsten Leander segrade hösten 1997 så sjönk det under tio procent av antalet träffar i Säpos register. Antalet fall där uppgifter från begärd registerkontroll verkligen utlämnats till arbetsgivaren har nu sjunkit till 1-2 procent av antalet träffar.

Registerkontrollerna var och är mycket omfattande. 1992/93 utfördes 243.000 kontroller. Det var ovanligt mycket, men i genomsnitt låg antalet begärda kontroller kring 130.000 per år fram till mitten av 1990-talet. Men sedan Registernämnden skapats så minskade antalet kontroller till 69.303 år 1997. 2000 utfördes 52641 kontroller och 2003 gjordes 58.815 kontroller.

Antalet utfall ökar när kontrollen blir mer nogsam. Men det viktigaste som tabellen visar är att antalet utlämnade uppgifter sjunker drastiskt. Efter Registernämndens rapport 1998 blir registreringsgrunderna offentliga. De registrerade vars uppgifter lämnats ut till arbetsgivaren från Säpos register får också själva se dessa uppgifter.

Viktigt begära sin akt
– Det intressanta är att när systemet blir mer transparent, som efter skapandet av Registernämnden, så minskar omgående antalet begärda kontroller, säger Dennis Töllborg. När transparensen ökar så börjar stockkonservativa domare fundera på det pris de kan få betala om det kommer ut att de lämnar ut meningslösa uppgifter om medborgarna. Så minskar också antalet utlämnade uppgifter vid registerkontrollen.

Men mycket tyder på att registreringen ändå fortsätter. De som begär att få sina akter från Säpo får svaret att sekretess gäller för dagens registrering.
– Det är just därför som det är så viktigt att alla som misstänker att de registrerats verkligen begär at få se sina akter och att den som av Säpo nekas se sin akt sedan överklagar.

– Precis som droppen urholkar stenen så påverkas även domarkår och politiker av samhällsförhållandena, slår Dennis Töllborg fast.

Registerkontrollen har minskat kraftigt och med domen i Europadomstolen så blir det svårare att neka folket insyn i Säpos register.

LARS ROTHELIUS
Proletären 43, 2006