Hoppa till huvudinnehåll
Av

Dyrare villaboende för arbetare nästa år


Mer än varannan villaägare får höjt taxeringsvärde nästa år och får som en konsekvens av detta betala mer i kommunal fastighetsavgift.  Prognosen kommer från Villaägarnas riksförbund.

Redan under taxeringsåret 2008 fick nästan 20 procent av småhusägarna höjd fastighetsskatt, alla i glesbyggd. För många blir det alltså andra året i rad som skatten höjs.

Det är främst folk i låginkomstkommuner som drabbas. Det nya systemet fungerar så att ingen skall betala mer än 6.000 kronor om året i kommunal fastighetsavgift. Avgiften stiger i takt med taxeringsvärden upp till 800.000 kronor, som är övre tak.

Den klassmässiga aspekten blir att det är få fastighetsägare i kommuner som Danderyd och Lidingö som kommer få betala mer i fastighetsavgift eftersom taxeringsvärdena där i de allra flesta fall överstiger 800.000 kronor. 

Det motsatta förhållandet råder i låginkomstkommuner med taxeringsvärden på runt en halv miljon i snitt. Där leder stigande taxeringsvärden till att de flesta måste betala mer i kommunal fastighetsavgift.
Inför valet 2006 var kristdemokraterna drivande i att ta bort fastighetsskatten.

”Kristdemokraterna är garanten för att en alliansregering kommer att avskaffa fastighetsskatten fullt ut” skrev Mats Odell, kristdemokraternas ekonomiskt-politiska talesman, i ett pressmeddelande den 24 augusti 2006. Vad kristdemokraterna inte talade så högt om var att fastighetsskatten skulle ersättas med ”kommunal fastighetsavgift”.  

Rika gynnas
De fördelningspolitiska konsekvenserna är i dag uppenbara. Lågavlönade ute i landet hade liten eller ingen nytta av fastighetsskattens slopande, men kommer nu istället inför nästa år att drabbas av höjd kommunal fastighetsavgift, något som de rika villaägarna i storstadsområdena slipper undan.   

Den andra mars 2007 beslutade riksdagen att i ett första steg sänka fastighetsskatten genom en frysning.  Redan då kunde Sveriges Radio P4 Väst dagen efter riksdagsbeslutet rapportera:
”De stora vinnarna finns då i de välbeställda kommunerna runt Stockholm enligt de beräkningar som Statistiska Centralbyrån (SCB) gjort. I till exempel Lidingö och Danderyd sänks skatten med drygt 40 procent. Fastighets-ägaren i Danderyd får i genomsnitt 9.000 kronor mer att röra sig med i år.
/…/
I Dalslandskommunerna blir det ingen bingo. I Mellerud sjunker skatten med i snitt 4,4 procent. Det ger 120 kronor mer att leva för.”  

Den uppenbara klassorättvisan har ställt allianspolitiker och kristdemokrater i synnerhet ute i landsortskommunerna inför ett politiskt problem.  De fruktar att det skall tolkas som att deras lojalitet är till de rika skikten i Stockholm, Göteborg och Malmö och inte gentemot folket ute i lands-ortskommunerna  där kristdemokraterna hämtar många av sina väljare.

Orättvist
Flera kristdemokratiska kommunpolitiker vrider sig inför effekterna av skatteomläggningen.

”’I det borgerliga Sävsjö är det ingen som jublar’. Det säger det kristdemokratiska kommunalrådet Stefan Gustavson, som tycker systemet är orättvist. ’I grunden tycker jag inte att det här ger bra omfördelningseffekter i landet. Jag ser att vi som är på landsbygden får betala allt mer medan man i storstaden får väldigt reducerade kostnader i stället’, säger kommunalrådet” enligt Radio Jönköping den 28 april.

Statistiska centralbyråns beräkningar som baseras på  en prognos över taxeringsvärdeshöjning 2009 och därmed högre kommunal fastighetsavgift visar att inga, alltså noll procent, av villaägarna i Lidingö, Danderyd, Täby, Nacka, Sundbyberg, Stockholm, Sollentuna, Tyresö och Järfälla kommer att få höjd avgift.

Förhållandet är det rakt motsatta i de 33 landsorts-, gles- och/ eller låginkomstkommuner där nästan alla småhusägare får betala mer i fastighetsavgift.

Höjd skatt
I exempelvis kristdemokratiska fästen i Småland som Sävsjö, Mullsjö, Aneby, Vaggeryd, Gnosjö, och Nässjö får mellan 93 till hundra procent av småhusägarna höjd skatt taxeringsåret 2009. Inte undra på att kristdemokratiska kommunalråd i Småland känner sig besvärade i rollen att vara talesmän för en borgarallians som så öppet företräder de rika skikten i storstadsregionerna.  

ERIK ANDERSON
Proletären 20, 2008