Hoppa till huvudinnehåll
Av

Elektronikjättar massavskedar


300 Ericssonanställda förlorar jobbet
Uppemot 300 jobb ska bort vid telekomföretaget Ericsson. I Kumla förlorar 200 anställda sina arbeten och i Sundsvall försvinner alla 90 arbetstillfällen.

Samtidigt som Ericssonchefen Carl-Henric Svanberg är i Kina för att skriva under ett avtal på hela 8,5 miljarder kronor med China Mobile, flankerad av en nöjd Fredrik Reinfeldt och andra i regeringen, får de anställda i Kumla och Sundsvall chockbeskedet att de blir av med jobben.

Man kan knappas hävda att det är kris i Ericsson när bolaget i fjol gjorde en vinst på mer än 30 miljarder kronor. Problemet är det inte är tillräckligt med profiter för att ägarna ska bli nöjda. De kräver mer och därför aviserades det redan i början av februari i år att kostnaderna inom Ericsson ska minska med 4 miljarder kronor om året.

Större vinster
För att nå det målet ska Ericsson göra sig av med 4000 anställda runt om i världen, varav 1000 i Sverige. Att vara oerhört lönsam, som i Ericssons fall, räcker inte längre. Aktieägarna ska blidkas med än större vinster i framtiden. Därför blir anställa av med jobben trots att Ericsson under bara de senaste två åren tjänat ihop nästan 67 miljarder kronor.

Sedan år 2000 har antalet Ericssonanställda i Sverige minskat från 42400 till 19800 den sista december 2007, en minskning med 22600 personer. De blivit kvar har fått slita hårt för att göra Ericsson till ett av de mest lönsam företagen i Sverige.

Ytterligare 1000 anställda har nu meddelats om att de inte längre får behålla sina jobb, och därmed ökar pressen än mer på kvarvarande när ägarnas krav på än högre vinster ska infrias.

– Många av våra medlemmar är redan nu rejält slutkörda av det höga arbetstempot, sa från Åke Hjortsten, fackförbundet Unionens ordförande för medlemmar på Ericsson, när beskedet om personalnedskärningar kom snart tre månader sedan.

Nu verkställs ett första steg med varslen om uppsägning av 200 anställda i Kumla och 90 anställda i Sundsvall. I Kumla drabbas de anställda i produktionen, leveranser av basstationer och administration. I Sundsvall omfattas alla 90 anställda när Ericsson väljer att flytta hela produktionen till Kanada i stället.


400 jobb försvinner från Östersund
Närmare 400 jobb försvinner i Östersund när företaget Flextronics lägger ned sin fabrik som tillverkar växlar till mobila och fasta nät åt Ericsson. Det är ett dråpslag mot Östersund, följderna kan bli att uppemot 800 personer berörs av nedläggningen.

– Det här är ett chockbesked inte bara för oss anställda här på Flextronics utan för hela Östersunds kommun, säger Karl-Anders Andersson, ordförande för IF Metall på fabriken till Proletären. 

I början av 1960-talet startade Ericsson verksamheten i Östersund och som mest hade fabriken som tillverkar växlar till mobila och fasta telenät närmare 1000 anställda. När krisen inom telekomindustrin slog till i början på 2000-talet sålde Ericsson företaget till Solectron.

I juni förra året köpte världens näst största kontraktstillverkare Flextronics konkurrenten Solectron och därmed företagets huvudanläggning i Östersund. Prislappen var satt till 25 miljarder kronor. Strax före jul varslade Flextronics 75 anställda i Östersund, för att säkra fabriken långsiktigt, som det sades då.

Huvudkund till fabriken i Östersund är Ericsson. Men så meddelar telejätten att de inte behöver Östersundsfabrikens tjänster längre, vilket blir avgörande för framtiden. I förra veckan kom dråpslaget att Flextronics lägger ner all sin verksamhet i Östersund.

Närmare 400 jobb försvinner, 240 anställda på fabriken samt 150 personer som är inhyrda. Första kvartalet 2009 stänger Östersundsfabriken definitivt och sedan ska verksamheten flyttas till Katrineholm i stället. Men det är inte bara de på Flextronicsfabriken som drabbas.

Tagna på sängen
Även underleverantörer, hotell, taxi restauranger med flera påverkas av att fabriken läggs ned. Det kanske handlar uppemot 800 personer, enligt lokala företrädare från kommunen och näringslivet i Östersund.

– Beslutet om nedläggningen tog oss på sängen. Visst hade vi en föraning om att det kunde bli frågan personalneddragningar eftersom vi har förlorat vår största kund Ericsson. Men det var ju aldrig tal om att lägga ner hela fabriken, säger Karl-Anders Andersson.

Det har varit tunga dagar sedan nedläggningsbeskedet för en vecka sedan. Orderingången är väldigt hög för tillfället vilket innebär att arbetstempot är högt ett antal månader framöver. Men snart ska verksamheten och antalet anställa successivt minskas ner. Efter 43 år stängs portarna till fabriken den 31 mars år nästa år.

– Det går upp och ner, ibland är jag ilsken över att detta kan hända och i nästa stund både sorgsen och orolig inför framtiden. Vi har tjänat in stora vinster åt ägarna och ändå lägger man ner man fabriken. Helt obegripligt, säger Maria Olofsson.

Hon har jobbat i 29 år på företaget, hela hennes hittillsvarande arbetsliv. I dag arbetar hon med att bygga telefonväxlar till det mobila nätet. Hon bor i hus och har barn som bor hemma. Hennes man är utan arbete och snart är Marias inkomst från Flextronics också ett avslutat kapitel.

”Tungt”
Maria Olofsson är en av hundratals anställda på Flextronics som är mycket frustrerade över att deras kunskaper inte uppskattas mer. Att gå med vinst är inte tillräckligt och nu är det bara ett år kvar innan fabriken klappar igen för gott.

– Det är tungt för alla att gå till jobbet just, säger Maria Olofsson innan vi avslutar vårt samtal.

KENT HALDEBO
Proletären 17, 2008